Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 09.08.2011.
06:13
Večernje novosti A

Mira Marković dobila Slobinu penziju

Udovica predsednika poslednje Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića Mirjana Marković dobila je nedavno rešenje penzijskog fonda prema kome je ostvarila ”pravo na invalidsku penziju svog pokojnog supruga”, piše beogradska štampa.

Ima pravo da koristi suprugovu penziju: Slobodan Milošević i Mira Marković
 

Markovićeva, koja već godinama živi u Rusiji, odmah se žalila na to rešenje, jer, kako je istakla, njen bivši životni saputnik nikada nije bio invalid, već direktor banke i prvi čovek države.
 

- PIO fond se ruga činjenicama i podsmeva pravu, proglašava Miloševića invalidom, a ignoriše činjenicu da je bio šef države - otkriva za list advokat Zdenko Tomanović, koji zastupa Markovićevu.
 

Nije ispunio nijedan zahtev


Slobodan Milošević bio je predsednik SRJ do 6. oktobra, 2000. godine. Umro je u pritvoru Haškog tribunala 11. marta, 2006. godine, usled srčanog udara. Prema propisima, to međutim, nije mogao da bude razlog da ga proglase za – invalida.

- Na osnovu čega su utvrdili da je bio invalid, ne znamo. Obrazloženje je napisano u samo pet rečenica, pa se iz njega ne vidi ni zbog čega Miloševiću nije priznato pravo na predsedničku penziju kada i prema ondašnjim, ali i sadašnjim zakonima ima pravo na nju, a njegova porodica na određeni procenat od toga.
 

Tu, međutim, nije kraj. U rešenju Fonda nije ni jasno koliko je radnog staža Milošević uopšte imao, kaže Tomanović. Naime, u jednoj rečenici se navodi da je imao 35 godina staža, što znači da je ispunio sve uslove za penziju. U drugoj, međutim, u kojoj je utvrđen koeficijent za visinu primanja, piše da je imao svega 28 godina staža, čime mu je određena znatno manja penzija. Gde je nestalo sedam godina, nema tragova.
 

- PIO fond nije uzeo u obzir ni činjenicu da je Milošević imao pravo na primanja bez obzira na to što je bio u Haškom tribunalu. Zakon, bez obzira na ideološki pristup Fonda, ipak, mora da se odnosi i na Slobodana Miloševića i njegovu porodicu. Jer, tvrdnja Fonda da je bio invalid, ne može da zameni nesporne činjenice da je bio predsednik države, da je pre toga bio direktor banke i da nikada nije bio invalid, niti je bilo kada ostvarivao bilo kakva prava na invalidsku penziju - kaže punomoćnik Miloševićeve udovice.
 

Ovo inače, nije prvi put da bivša predsednička porodica Milošević - Marković traži penziju. Prvi zahtev uputio je Fondu lično Milošević, ali je nikada nije dobio. U rešenju je navedeno da se njegov zahtev odbija dok se ne okonča suđenje u Haškom tribunalu.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2011. 07:28
Konacno! Pravo na penziju ima svaki gradjanin koji je radio, zasto bi on ili ona bili izuzetak. Osim toga, zasluzio je Sloba mnogo vise. Kada se sada osvrnem na to vreme, muka mi je sto sam demonstrirala da ovi lopovi dodju na vlast.
Utorak 09.08.2011. 07:21
Битно је да Месић и други злочинци,испуњавају право на пензију!!!
Utorak 09.08.2011. 10:53
Srecica nasa, sad ce lakse da joj bude. A i nama. Moze snalice da kupi za kosu a i unuku pokloncice. A da li su oni nasi invalidi iz ratova koje kao nismo vodili, dobili povecanje invalidnine?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online