Utorak 09.08.2011.
06:13
Večernje novosti

Mira Marković dobila Slobinu penziju

Ima pravo da koristi suprugovu penziju: Slobodan Milošević i Mira Marković
 

Markovićeva, koja već godinama živi u Rusiji, odmah se žalila na to rešenje, jer, kako je istakla, njen bivši životni saputnik nikada nije bio invalid, već direktor banke i prvi čovek države.
 

- PIO fond se ruga činjenicama i podsmeva pravu, proglašava Miloševića invalidom, a ignoriše činjenicu da je bio šef države - otkriva za list advokat Zdenko Tomanović, koji zastupa Markovićevu.
 

Nije ispunio nijedan zahtev


Slobodan Milošević bio je predsednik SRJ do 6. oktobra, 2000. godine. Umro je u pritvoru Haškog tribunala 11. marta, 2006. godine, usled srčanog udara. Prema propisima, to međutim, nije mogao da bude razlog da ga proglase za – invalida.

- Na osnovu čega su utvrdili da je bio invalid, ne znamo. Obrazloženje je napisano u samo pet rečenica, pa se iz njega ne vidi ni zbog čega Miloševiću nije priznato pravo na predsedničku penziju kada i prema ondašnjim, ali i sadašnjim zakonima ima pravo na nju, a njegova porodica na određeni procenat od toga.
 

Tu, međutim, nije kraj. U rešenju Fonda nije ni jasno koliko je radnog staža Milošević uopšte imao, kaže Tomanović. Naime, u jednoj rečenici se navodi da je imao 35 godina staža, što znači da je ispunio sve uslove za penziju. U drugoj, međutim, u kojoj je utvrđen koeficijent za visinu primanja, piše da je imao svega 28 godina staža, čime mu je određena znatno manja penzija. Gde je nestalo sedam godina, nema tragova.
 

- PIO fond nije uzeo u obzir ni činjenicu da je Milošević imao pravo na primanja bez obzira na to što je bio u Haškom tribunalu. Zakon, bez obzira na ideološki pristup Fonda, ipak, mora da se odnosi i na Slobodana Miloševića i njegovu porodicu. Jer, tvrdnja Fonda da je bio invalid, ne može da zameni nesporne činjenice da je bio predsednik države, da je pre toga bio direktor banke i da nikada nije bio invalid, niti je bilo kada ostvarivao bilo kakva prava na invalidsku penziju - kaže punomoćnik Miloševićeve udovice.
 

Ovo inače, nije prvi put da bivša predsednička porodica Milošević - Marković traži penziju. Prvi zahtev uputio je Fondu lično Milošević, ali je nikada nije dobio. U rešenju je navedeno da se njegov zahtev odbija dok se ne okonča suđenje u Haškom tribunalu.

2024 © - Vesti online