Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 05.08.2011.
05:37
Vestionline A

Artemije udario na SPC i Ameriku

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je, povodom informacija da nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije boravi i javno nastupa u nekim srpskim sredinama u Americi, da on nema za to blagoslov patrijarha niti ijednog od nadležnih episkopa SPC u Severnoj i Južnoj Americi.

Nekadašnji episkop raško-prizrenski lišen je episkopskog čina kanonskom presudom Sabora SPC, a njegovi prestupi materijalno-finansijske prirode predmet su krivičnog postupka pred nadležnim sudskim organima Srbije, navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Čemu to?: SPC je uz saopštenje na svom Internet sajtu postavila nekoliko fotografija nekadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, među kojima su i one sa Bilom Klintonom, Ibrahimom Rugovom, Medlin Olbrajt, Ričardom Holbrukom itd.

Sinod kaže da je Artemije "vođa parasinagoge ili nezakonite, neblagoslovene i od Crkve nepriznate zajednice" i da "ulaže napor da stvori i pravi raskol" kao i da "tranformaciji parasinagoge u pravi raskol treba da posluži i njegov pohod na Srpstvo u Americi".

Poručujemo organizatorima njegovog boravka u Americi da svojim postupanjem ne doprinose ni svetosavskom miru i slozi u krilu naše mučeničke Crkve, ni jedinstvu svetoga Pravoslavlja, kaže Sinod.

Naprotiv, poručuje Sinod, "neosnovanom politizacijom slučaja svrgnutog vladike i propagiranjem njegovih klevetničkih teza oni deluju na nesvetosavski i nepravoslavan način, na veliku štetu i sramotu srpstva, a na radost njegovih neprijatelja".

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2011. 06:37
Овакав поступак Синода СПЦ више подсећа на комунистичко прогањање неистомишљеника него на хришћанству одане, верујуће људе! Сад и Америку бране од њега!? Који благослов да тражи од оних који га клевећу као задњи незнабошци,проклињу га у време поста,измишљају разне своте пара да је отуђио (свака нова изјава чланова Синода,нова "цифра"!),"суде" без суда...Од кога су они добили благослов да служе са јеретицима,запостављају сопствени народ и шире "демократију" у СПЦ?! Зар не би било најбоље,пустити правосудне органе СПЦ и Србије да раде свој посао (као у "случају",од неког веома заштиченог,свештеника Грујића!?),па онда говорити?Нико није крив док се не докаже(ако то још "важи"?)!
Petak 05.08.2011. 10:59
Mislim da ovaj tekst govori dovoljno o svemu. Zalosno! http://www.eparhija-prizren.org/saopstenja/2011/456-srpski-arhijereji-gaze-svestene-kanone.html
Utorak 16.08.2011. 16:54
Okreni obrni opet se dobija isti rezultat,svi su isti i razlikuju se u malim nijansama.Svi su Antihristi.Njihovo"klanje"izmedu njih sami je prica sama za sebe i ima svoj korenje.Sve ih treba pred narodni sud zbog izdaje Hristove Crkve i dovodenje naroda pred svrsen cin da i on bude ono sto su oni.Davolove sluge.Opametite se gledajte stvari na dugo i siroko a ne na seoska dovikivanja.Ziveli smo u bedi vekovima ka i danas.medutim oni,oni zive uvek dobro.Ne zaboravite to.Sto dalje od njih upoznat cete istinu i iskrenu ljubav Boziju.Bez obzira na sve izgubljeno do danas,jos nije kasno za nacionalno pokojanje pred Bogom jer taj cin na nebu se uvek slavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online