Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.08.2011.
17:49
Beta A

Đelić saslušao primedbe vlasnika otete imovine

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je sa predstavnicima udruženja vlasnika nacionalizovane imovine o Nacrtu zakona o vraćanju oduzete imovine.

Đelić prikuplja primedbe i sugestije

Kako je saopstila Vlada Srbije, na sastanku u okviru javne rasprave razgovaralo se o mogućnosti uvođenja supstitucije oduzete imovine, obeštećenju i preciziranju odredaba o obveznicama.

Bilo je reči i o smanjenju broja izuzetaka od vraćanja imovine u naturalnom obliku, rokovima u postupku pred Direkcijom za restituciju i poboljšanju odredbi koja se tiču rehabilitovanih lica, navodi se u saopštenju sa sastanka potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije sa predstavnicima udruženja starih vlasnika.

Na kraju susreta dogovoreno je da prisutni izlagači svoje dodatne komentare na članove Nacrta zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju dostave pisanim putem, navodi se u saopštenju.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju je počela 29. jula i trajaće do 2. septembra. Predlozi i primedbe na taj dokument mogu da se dostave Ministarstvu finansija na adresu restitucija@mfin.gov.rs.

Naturalna restitucija ili obeštećenje

Nacrtom zakona o vraćanju imovine i obeštećenju predviđeno je naturalno i finansijsko obeštećenje bivših vlasnika, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 200 milijardi dinara (oko dve milijarde evra).

Planirano je da bivši vlasnici dobiju državne obveznice koje će biti emitovane 1. janaura 2015. godine, a isplaćivaće se u roku od 20 godina.

Vlasnicima se vraća ili obeštećuje imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata

Još nije precizirano da li će obveznice biti u dinarima i zaštićene od inflacije, ili vezane za evro, na isti način kao i obveznice stare devizne štednje koje će isplaćivati do 2016. godine.

Vrednost nekretnina koje potražuju bivši vlasnici utvrđivaće filijale Poreske uprave u opštini ili gradu gde je imovina.

Kako je predloženo, predmet vraćanja biće sva imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a izuzeci će biti dvorski kompleks i zgrade u kojima se nalaze bitne državne institucije, poput policijskih stanica i zdravstvenih ustanova, kao i umetničke kolekcije u muzejima.

Procenjuje se da oko 150.000 građana potražuje nacionalizovanu imovinu. Oni će imati rok od dve godine da podnesu prijave.

Proces restitucije će voditi Direkcija za restituciju koja je zadužena i za povraćaj imovine crkvama i verskim zajednicama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 18:55
cije interese stiti tetkino sa kauca? svi osteceni su srbi iz srbije. srbi iz srbije se moraju organizovati da bi stitili interese srba iz srbije. srbi iz srbije za srbe iz srbije.
Četvrtak 04.08.2011. 18:34
klempo je slusao...a da li ce da poslusa. to je bitnije od njegovih usiju kroz koje su prosli predlozi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online