Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Utorak 02.08.2011.
20:35 >> 23:29h
Srna, Vestionline A

Srbija da pazi šta radi

Odluke koje će Beograd donositi narednih dana i nedelja imaće veliki uticaj na evorpske integracije Srbije, ocenio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen. U tom kontekstu on je podsetio da EU uskoro treba da donese odluku o kandidaturi Srbije.

Komentarišući situaciju na severu Kosova, on je demantovao da je Vašington znao ili odobrio akciju specijalnih snaga kosovske policije koje su pokušale da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Poprilično jasno preneo stav SAD da će srpska kandidatura za EU zavisiti od ponašanja na Kosmetu u "opasnim vremenima": Tomas Kantrimen

"Nismo bili obavešteni niti smo odobrili takav pristup," rekao je Kantrimen u izjavi za B92. "Kosovska vlada je i sama sposobna da povlači bilo pametne, bilo ishitrene poteze," dodao je on.

Kantrimen je rekao da Priština i Beograd ne bi trebalo da postavljaju preduslove za nastavak pregovora, nego da im se vrate.

''Odmah treba sesti za sto'', ocenio je zvaničnik američke administracije, ističući da nije bitno da li će to biti u Briselu ili negde drugde jer ovaj problem može da se reši.

Kantrimen je istakao i da Euleks i Kfor imaju konkretan mandat koji, po njegovim rečima, nije politički.

"Ne treba praviti neprijatelje od Kfora i Euleksa koji imaju konkretan mandat, koji nije politicki i oni ne žele da učestvuju u politickim igrama Beograda i Prištine. Treba znati ko su partneri, a ko su rivali," zaključio je Kantrimen.

"Ništa od podele Kosova"

Kantrimen je večeras u Prištini izjavio da "SAD podržavaju suverenitet Kosova i kritikovao Beograd i neke njegove visoke zvaničnike koji pokušavaju da pitanje podele stave na dnevni red".

"SAD su protiv podele Kosova i taj stav je dobro poznat, o tome niti će se razgovarati niti će biti tema razgovora Kosova i Srbije", rekao je Kantrimen Radio-televiziji Kosova.

Američki funkcioner je kritikovao i Vladu u Prištini što je akciju na severu pokrajine preduzela bez konsultacija. Kantrimen je zatražio da se nesporazumi rešavaju mirnim putem i da Srbi uklone blokade puteva.

"Barikade treba što pre treba da se uklone. Kfor i Euleks ne treba nikako ometati u ostvarivanju zadataka i misije. Neprihvatljivo je za SAD da Kfor ili Euleks na Kosovu ili Srbiji budu smatrani za neprijatelje", kazao je Kantrimen.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.08.2011. 20:46
Терај се робовласниче,ово је Србија! ФУЦК ЕУ ФУЦК НАТО И НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК
Utorak 02.08.2011. 20:53
Иди штампај доларе кретенчино америчка!
Utorak 02.08.2011. 20:51
A koju to odluku treba i Beograd da donese narednih dana, osim EU? I šta to moze da ima uticaj na evropske integracije Srbije? Pa očito samo priznanje Kosova. Trenutak koji su izabrali da nam saopšte ovu vest se neverovatno dobro poklapa sa događajima na severu Kosmeta. I normalno će ovi naši da to prihvate, sa obrazloženjem da nisu mogli drugačije.Tuga, očaj i stav da neću u tu jadnu, mizernu Evropu, me obuzimaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online