Utorak 02.08.2011.
20:35 >> 23:29h
Srna, Vestionline

Srbija da pazi šta radi

Komentarišući situaciju na severu Kosova, on je demantovao da je Vašington znao ili odobrio akciju specijalnih snaga kosovske policije koje su pokušale da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Poprilično jasno preneo stav SAD da će srpska kandidatura za EU zavisiti od ponašanja na Kosmetu u "opasnim vremenima": Tomas Kantrimen

"Nismo bili obavešteni niti smo odobrili takav pristup," rekao je Kantrimen u izjavi za B92. "Kosovska vlada je i sama sposobna da povlači bilo pametne, bilo ishitrene poteze," dodao je on.

Kantrimen je rekao da Priština i Beograd ne bi trebalo da postavljaju preduslove za nastavak pregovora, nego da im se vrate.

''Odmah treba sesti za sto'', ocenio je zvaničnik američke administracije, ističući da nije bitno da li će to biti u Briselu ili negde drugde jer ovaj problem može da se reši.

Kantrimen je istakao i da Euleks i Kfor imaju konkretan mandat koji, po njegovim rečima, nije politički.

"Ne treba praviti neprijatelje od Kfora i Euleksa koji imaju konkretan mandat, koji nije politicki i oni ne žele da učestvuju u politickim igrama Beograda i Prištine. Treba znati ko su partneri, a ko su rivali," zaključio je Kantrimen.

"Ništa od podele Kosova"

Kantrimen je večeras u Prištini izjavio da "SAD podržavaju suverenitet Kosova i kritikovao Beograd i neke njegove visoke zvaničnike koji pokušavaju da pitanje podele stave na dnevni red".

"SAD su protiv podele Kosova i taj stav je dobro poznat, o tome niti će se razgovarati niti će biti tema razgovora Kosova i Srbije", rekao je Kantrimen Radio-televiziji Kosova.

Američki funkcioner je kritikovao i Vladu u Prištini što je akciju na severu pokrajine preduzela bez konsultacija. Kantrimen je zatražio da se nesporazumi rešavaju mirnim putem i da Srbi uklone blokade puteva.

"Barikade treba što pre treba da se uklone. Kfor i Euleks ne treba nikako ometati u ostvarivanju zadataka i misije. Neprihvatljivo je za SAD da Kfor ili Euleks na Kosovu ili Srbiji budu smatrani za neprijatelje", kazao je Kantrimen.

2024 © - Vesti online