Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Četvrtak 28.07.2011.
20:42
Beta A

Najzad čudo: Vlada Srbije reagovala na događaje na Kosovu

Vlada Srbije, skoro tri dana posle eskalacije sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, najzad se obratila javnosti i kao organ vlasti osudila na sednici u četvrtak nasilje na Kosovu i Metohiji.

Zasedanje Vlade Srbije
 

Vlada je pozvala građane da se uzdrže od svake vrste nasilja, da ne nasedaju na provokacije i da doprinesu da se stanje u južnoj Pokrajini normalizuje. Kako se navodi u saopštenju, Vlada najoštrije osuđuje svaki čin ekstremista.


"Paljenje objekata na administrativnom punktu u Jarinju odgovara samo albanskim ekstremistima", ukazuje Vlada i "zahteva da se što pre otkriju vinovnici i organizatori tog vandalskog čina koji je usmeren protiv opstanka Srba na KiM i interesa Srbije".

Vlada traži sednicu Skupštine o Kosovu

Vlada Srbije je zatražila hitnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da bi sednica mogla biti održana u
subotu.
Đukić-Dejanović je rekla da Vladin zahtev za sednicu još nije stigao u Skupštinu, ali da ga očekuje uskoro i da bi sednica mogla biti održana u subotu u 10 sati.
- U roku od 24 sata od momenta kada zvanično dobijem zahtev sazvaću sednicu. Ako stigne do ujutru u devet sednica bi mogla biti održana u subotu u 10 sati - rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Dijalog nema alternativu

Ni pod kakvim pritiscima Vlada Srbije neće, kako se ističe, odustati od mirnog puta za rešavanje problema na Kosovu.


"Za Vladu Srbije dijalog nema valjanu alternativu i za nas je to jedini način da se dođe do rešenja prihvatljivih za sve građane KiM. Dijalog je jedini put do trajnog mira", ukazuje se u saopštenju.


"U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije (Kosova), ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne relnosti na severu Pokrajine", piše u saopštenju sa sednice Vlade.


Priština i međunarodne institucije rade zajedno

Vlda ukazuje na "mnogo indicija" da su vlasti u Prištini koordinirale svoje operacije sa pojedincima iz međunarodnih institucija. Vlada Srbije zahteva da međunarodne mirovne misije na Kosovu spreče jednostrane akcije prištinskih vlasti čiji je "cilj da izmene realnost i etničku strukturu u Pokrajini".


"Vlada Srbije neće dozvoliti provokacije i poziva međunarodne mirovne misije da ne tolerišu jednostrane poteze Prištine. Očekujemo da Kfor i Euleks obezbede potpunu sigurnost na KiM, u skladu sa mandatom koji su im poverile Ujedinjene nacije i Rezolucijom 1244 i odlukama Evropske unije", piše u saopštenju.

Vlada Srbije pozvala je UN i EU da na Kosovu postupaju u skladu sa svojim mandatom i osiguraju mir i bezbednost svih građana i spreče svaki pokušaj privremenih vlasti u Prištini da destabilizuje stanje.

Bogdanović i Stefanović od prvog dana na terenu

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović su od prvog dana na terenu sa zadatkom i u saradnji sa Kforom i Euleksom rešavaju probleme, piše u saopštenju.

 

Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane su u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom i spremni su da im pruže svu pomoć u stabilizovanju stanja na Kosovu, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 20:55
Siguran sam da od stvaranja svemira nije postojala gora,odvratnija,izdajnickija i mazohistickija drzavna vlast koja toliko radi na zatiranju i izdaji sopstvenog naroda od ove Tadicijeve,za njih je svaka kazna preblaga.
Četvrtak 28.07.2011. 20:47
E bravo za naslov ! Ovo kako se vlada srbije ponasa u vezi sa novonastalom situacijom dole, najblaze receno je cist bezobrazluk !
Četvrtak 28.07.2011. 21:20
Боље да нису "реаговали". "Дијалог нема алтернативу...бла, бла, бла...Приштина и међународне заједнице раде заједно...бла, бла, бла... За то вам је требало ТРИ дана?! Па са ким ви водите диалог?! И ја осуђујем хулигане, вандале и екстремисте, направили су велику и непоправљиву грешку, требали су прво вас да запале изроди!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online