Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 28.07.2011.
14:18
D. Dekić - Vesti A

Tadićevi ne trpe kontrolu

Da je Srbija po evropskom sistemu uvela nezavisna kontrolna tela, ali i da ih ne poštuje, nedavno su u Skupštini Srbije ukazali poslanici dela opozicije koji su oštro kritikovali odnos vlasti prema zaštitniku građana Saši Jankoviću prilikom predstavljanja njegovog izveštaja o radu za 2010. godinu.

Opozicione Demokratska stranka Srbije i Liberalno-demokratska partija zamerile su vlasti da ne poštuju Jankovićeve preporuke o zaštiti ljudskih prava građana.

Međutim, da kritike nisu delotvorne očitava se u ignorisanju prema zahtevu da se ne odlaže s postavljanjem direktora Direkcije za restituciju. Ta institucija više od pola godine ne funkcioniše čime se, kako je istakao Janković, nanosi šteta građanima.

U pitanju je veliko foliranje: Miloš Aligrudić

Otpor vlasti prema nezavisnim institucijama, prema rečima šefa poslaničkog kluba Miloša Aligrudića, postoji u Srbiji, iako ta vlast ima određeni uticaj na njihov rad. To, kako kaže, pokazuje da stvari u državi nisu dobre.


- Sa druge strane, vlast pribegava i izmišljanju novih funkcija, poput ustoličenja poverenika za ravnopravnost u čijem je opisu posla ono što je posao zaštitnika građana. Time namerno omalovažava obe funkcije nezavisnih tela koja treba da ukazuju na pogreške u institucijama i rade u korist građana - ukazao je Aligrudić.


On ističe da njegova stranka ne kaže da ombudsman radi savršeno, ali da ako je Srbija rešila da prekopira neke modele uređenih država, onda to treba i da poštuje.
 

- To je jedna vrsta eksperimenta koji će, ako se ne poštuje, ostati na nivou eksperimenta. Ako je zaštitnik uvažen tamo gde ukazuje na pogreške u pravosudnoj i drugim oblastima i uspešno brani građane i njihova prava, on dovodi sistem u red, pa vremenom prestaje potreba za takvim nezavisnim telom - rekao je Aligrudić.
 

Odgovor zašto u Srbiji sistem ne funkcioniše dobro dao je i sam Saša Janković pokrenuvši višegodišnje bolno pitanje partokratizacije državnog aparata.
- Državi je potrebna depolitizacija i reforma javne uprave kako bi bolje služila interesima građana. Posao u javnom sektoru još je partijski plen i alat socijalne politike - kazao je Janković i istakao da stranke smatraju da posle izbora imaju pravo na određen broj viših službeničkih mesta.
 

Po partijskoj liniji

 

Saša Janković

U Srbiji se, prema Jankovićevim rečima, čak i direktori škola ili načelnici u pojedinim opštinama, postavljaju po partijskoj liniji.


- Onaj ko nije radio dovoljno savesno i neljubaznošću ili nemarom oštetio građane retko se poziva na odgovornost. Do kraja nije ostvaren nijedan od četiri cilja - depolitizacija, racionalizacija, modernizacija i profesionalizacija javne uprave - smatra Janković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 14:31
Nije u pitanju "veliko foliranje" nego sistematski unistavanje Srbije od strane vlasti uz pomoc lazne opozicije .Sve sto narodu nije uslo u glavu sada im se obija.
Četvrtak 28.07.2011. 14:47
U ovoj zemlji je sve dopusteno zahvaljujuci nasoj vlast, iz dana u dan citam sta se sve desava nasoj drzavi, a najzenimljivije je to sto vlast ne preduzima nista da se to izmeni!
Četvrtak 28.07.2011. 15:23
crnogorci i crnogorci se raspravljaju a srbi placaju. dokle bre vise?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online