Četvrtak 28.07.2011.
14:18
D. Dekić - Vesti

Tadićevi ne trpe kontrolu

Opozicione Demokratska stranka Srbije i Liberalno-demokratska partija zamerile su vlasti da ne poštuju Jankovićeve preporuke o zaštiti ljudskih prava građana.

Međutim, da kritike nisu delotvorne očitava se u ignorisanju prema zahtevu da se ne odlaže s postavljanjem direktora Direkcije za restituciju. Ta institucija više od pola godine ne funkcioniše čime se, kako je istakao Janković, nanosi šteta građanima.

U pitanju je veliko foliranje: Miloš Aligrudić

Otpor vlasti prema nezavisnim institucijama, prema rečima šefa poslaničkog kluba Miloša Aligrudića, postoji u Srbiji, iako ta vlast ima određeni uticaj na njihov rad. To, kako kaže, pokazuje da stvari u državi nisu dobre.


- Sa druge strane, vlast pribegava i izmišljanju novih funkcija, poput ustoličenja poverenika za ravnopravnost u čijem je opisu posla ono što je posao zaštitnika građana. Time namerno omalovažava obe funkcije nezavisnih tela koja treba da ukazuju na pogreške u institucijama i rade u korist građana - ukazao je Aligrudić.


On ističe da njegova stranka ne kaže da ombudsman radi savršeno, ali da ako je Srbija rešila da prekopira neke modele uređenih država, onda to treba i da poštuje.
 

- To je jedna vrsta eksperimenta koji će, ako se ne poštuje, ostati na nivou eksperimenta. Ako je zaštitnik uvažen tamo gde ukazuje na pogreške u pravosudnoj i drugim oblastima i uspešno brani građane i njihova prava, on dovodi sistem u red, pa vremenom prestaje potreba za takvim nezavisnim telom - rekao je Aligrudić.
 

Odgovor zašto u Srbiji sistem ne funkcioniše dobro dao je i sam Saša Janković pokrenuvši višegodišnje bolno pitanje partokratizacije državnog aparata.
- Državi je potrebna depolitizacija i reforma javne uprave kako bi bolje služila interesima građana. Posao u javnom sektoru još je partijski plen i alat socijalne politike - kazao je Janković i istakao da stranke smatraju da posle izbora imaju pravo na određen broj viših službeničkih mesta.
 

Po partijskoj liniji

 

Saša Janković

U Srbiji se, prema Jankovićevim rečima, čak i direktori škola ili načelnici u pojedinim opštinama, postavljaju po partijskoj liniji.


- Onaj ko nije radio dovoljno savesno i neljubaznošću ili nemarom oštetio građane retko se poziva na odgovornost. Do kraja nije ostvaren nijedan od četiri cilja - depolitizacija, racionalizacija, modernizacija i profesionalizacija javne uprave - smatra Janković.

2024 © - Vesti online