Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 25.07.2011.
12:31

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Kosovo preče od kandidature

Ne znam šta će se dogoditi novembra sa Kosovom, ali sam siguran da ga se nećemo odreći da bismo dobili Status kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Uostalom, status kandidata nam ništa ne znači ako ne dobijemo datum za početak pregovora. Evo vam primer Turske koja ga čeka već dvanaest godina - kaže Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke za "Vesti".

Vaš koalicioni partner lider SPS-a Ivica Dačić nedavno je izjavio da je moguć rastanak sa Evropom zbog problema sa Kosovom...


- Ne želim da komentarišem tuđe izjave.

Da li vi mislite da nećemo moći da dobijemo status kandidata ukoliko se ne odreknemo Kosova?

- Srbija hoće da bude deo EU, ali pod uslovima kao i druge zemlje. Mora se ispoštovati teritorijalni integritet. Mi svakako ne možemo da se nudimo nekome ako nas on ne želi.

Znači slično mislite kao Dačić?

- Svako u politici ima pravo na svoje mišljenje. Evropski standardi su dobri za građane Srbije, i mi se trudimo da ih uvedemo ne da bi se dodvoravali Evropi, već da nama bude bolje.

Pominje se i 1. novembar kao "dan D" kada će se znati šta će biti sa statusom Kosova i Metohije?

- Nisam prorok i ne gledam u pasulj, a nemam ni magičnu kuglu, pa da mogu da znam šta će se dogoditi.

Ali jeste član skupštinskog Odbora za KiM, zar ne?

Sada će tražiti pravdu?!

 

Deluje da se srpska vlast nadala da će problem Kosmeta odložiti ako ispuni obaveze sa Hagom i isporuči i poslednjeg haškog begunca Hadžića...

 

- Gorana Hadžića nismo isporučili zbog toga. Jednostavno to je bila naša obaveza pred međunarodnim sudom. Pre svega moralna obaveza. Ispunili smo je i sada možemo tražiti da se isto postupi sa onima koji su činili zločine nad Srbima.

 

- Jesam. Osim toga ja sam Srbin, rođen u Kruševcu, i šesnaest mojih predaka je poginulo da bi Kosovo bilo deo Srbije. Mislim da je neprihvatljivo da nekome ko se na lestvama penje uvis kače tegovi da ne može da se popne. Srbiji samo dodaju nove probleme, i to vam je kao da ste čoveku na svaku nogu okačili tegove od sto kila i terali ga da skače uvis.

Znači ništa od dobijanja statusa kandidata?

- Ne mora da znači. Mi želimo u EU, ali nam je bitno da sačuvamo svoju teritoriju. Status kandidata i nije toliko bitan ako ne dobijemo datum početka pregovora za ulazak u Evropu.

Koliko se na taj datum može čekati?

- Ne znam, ali evo Turska ga čeka već dvanaest godina.

Analitičari kažu da je Demokratskoj stranci jako bitno da dobije status kandidata zbog izbora?

- Neće to značajno uticati, mi imamo dovoljnu podršku građana.

Vaši konkurenti iz SNS-a ne misle tako?

- Već sam kazao da svako ima pravo da misli i kaže šta hoće.

Ni Vuk Jeremić nije baš optimističan da će sve ići glatko - i status kandidata i Kosovo, iako ste iz iste stranke?

- Pa već sam vam objasnio da ne ide glatko. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.07.2011. 14:07
lazovcina.
Ponedeljak 25.07.2011. 12:45
U rezoluciji EU od 19 januara jasno piše da razgovora o statusu nema i da Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe. Od 8 marta Robert Kuper savetnik Ketrin Ešton vodi ispred EU sastanke jednom u dve nedelje sa Tahiri i Stefanovićem da se to sprovede do 12 oktobra kada komisija te iste EU daje mišljenje o podobnosti kandidata. Kako ovaj nesretnik ne zna da Turska pregovara sa EU od oktobra 2005 godine ali se uvek spotaknu na pitanju Kipra gde Turci jednostavno NE prihvataju da se odreknu severa Kipra. Novinarska pitanja šta kaže SPS a šta misli SNS su totalno bez veze jer ni jedan nije u skupštini rekao NE rezoluciji EU. I nije u pitanju 1 novembar, nego će se sve znati 12 oktobra.
Ponedeljak 25.07.2011. 12:59
mali smrdo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online