Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 20.07.2011.
13:33
Vestionline, Beta A

Evropska unija: Bravo za Srbiju

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravili su hapšenje Gorana Hadžića, ocenivši da se radi o “još jednom važnom koraku u ostvarivanju evropske perspektive Srbije”.

Zadovoljstvo Evropske unije: Ketrin Ešton
 

"EU pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića koje su izvršile srpske vlasti. Radi se o još jednom važnom koraku za Srbiju u ostvarivanju njene evropske perspektive i podjednako važnom koraku za međunarodnu pravdu”, naveli su Van Rompej i Eštonova u zajedničkom saopštenju.

"Pozdravljamo odlučnost i posvećenost srpskih vlasti", dodali su oni.

Van Rompej i Eštonova su istakli da, posle hapšenja Ratka Mladića, ovo hapšenje šalje pozitivan signal EU i susedima Srbije, ali najviše od svega signal o vladavini prava u samoj Srbiji.

Nemačka: Važno za perspektivu Srbije

 

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele pozdravio je današnje hapšenje
Gorana Hadžića nazivajući ga "značajnim doprinosom međunarodnoj pravdi i doprinosom jačanju međunarodnog prava".

 

"Važno je da Srbije želi da nastavi da ide putem saradnje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine. To je od velikog značaja i za perspektivu Srbije na putu Evrope i Evropske unije (EU)", piše u saopštenju Vestervelea.

"Srpska nacija je u procesu suočavanja sa prošlošću i okretanja stranice ka boljoj evropskoj budućnosti”, naveli su oni.

Van Rompej i Eštonova su izrazili očekivanje da će Hadžić biti isporučen Haškom tribunalu bez ikakvog odlaganja i istakli da puna saradnja sa ovim sudom nastavlja da bude od suštinskog značaja za put Srbije ka članstvu u EU.

Bramerc: Srbija dokazala posvećenost saradnji s Tribunalom

 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je Srbija hapšenjem Gorana Hadžića i Ratka Mladića dokazala "istinsku posvećenost" saradnji sa Haškim tribunalom. Bramerc je hapšenje Hadžića, poslednjeg optuženog, pozdravio kao "važan kamen međaš" u istoriji Tribunala.

 

Glavni tužilac je odao priznanje srpskim vlastima za hapšenje Hadžića, naročito ističući ulogu akcionog tima za potragu, Saveta za nacionalnu bezbednost i operativnih službi koje su sprovele hapšenje.

 

Hapšenje Hadžića je pozdravila i predstavnica Tribunala Nerma Jelačić, naglašavajući da će ono omogućiti da Tribunal uspešno ispuni svoj mandat.

 

Del Ponte: Veliki uspeh Srbije


Karla del Ponte ocenila je da je hapšenje Gorana Hadžića, poslednjeg haškog optuženika, veliki uspeh srpskih vlasti koji će ubrzati njen put ka EU.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala kaže da je srpska vlada time napravila ogroman korak napred za demokratsku i mirnu budućnost zemlje.

To je od velikog političkog značaja", ističe Karla Del Ponte. "Srpska vlada je odlično delovala, jako inteligentno i u korist budućnosti zemlje", podvukla je ona, dodajući da će sada put ka EU biti lakši.

I NATO čestitao vlastima Srbije

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen čestitao je vlastima Srbije na hapšenju Gorana Hadžića ocenivši da je Srbija time ispunila svoje međunarodne obaveze.

"Posle transfera Ratka Mladića Hagu, ovo hapšenje će omogućiti zatvaranje najbolnijeg poglavlja u nedavnoj evropskoj istoriji," istakao je Rasmusen.

Po njegovim rečima, budućnost Srbije leži u "konstruktivnoj saradnji sa susedima i evroatlantskom porodicom," a NATO će nastaviti da pomaže regionu Balkana, preneo je AP.

Kacin: Srbija otklonila prepreku ka EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je Srbija hapšenjem poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića otklonila prepreku na putu ka Evropskoj uniji.

Jelko Kacin: Srbiji sada otvorena vrata EU
 

"Čestitam nadležnim organima na obavljenom poslu. Srbija je danas konačno zatvorila ovo mučno poglavlje, koje je niz godina onemogućavalo napredak zemlje u evropskim integracijama", saopšteno je iz Kacinove kancelarije.

"Srbija danas ulazi u novi period u kome će ključ uspeha u približavanju EU biti u regionalnoj saradnji i borbi protiv korupcije", dodao je Kacin.

Izvestilac EP je izrazio nadu da će investitori i kreditne agencije prepoznati značaj okončanja saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

"Sada kada je haška prepreka otklonjena, došlo je vreme da se Srbija pozicionira kao stabilna ekonomija sa velikim razvojnim potencijalima u koju je bezbedno ulagati, stvarati nova radna mesta i podsticati ekonomski rast", istakao je Kacin.

Moskva se nada objektivnom suđenju Hadžiću

Moskva očekuje da će sud prema bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću biti objektivan, izjavio je predstvanik Ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov.

"Računamo da će predstojeći proces protiv Hadžića biti objektivan i nepristrasan, i da se neće koristiti za veštačko odugovlačenje rada Međunarodnog tribunala", kaže se u pisanoj izjavi Dolgova, objavljenoj na sajtu Ministrstva.

Sličan komentar Dolgov je dao i po hapšenju drugog haškog optuženika, Ratka Mladića.

Holandija zadovoljna zbog hapsenja Hadžića

Ministar spoljnih poslova Holandije Uri Rozental izrazio je zadovoljstvo zbog hapšenja
bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, optuženog za zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji, 1991-92.

"Dobro je što je Srbija preuzela svoju odgovornost", izjavio je Rozental.

Šef holandske diplomatije je naglasio da je hapšenje Hadžića važan korak ka daljem pomirenju u regionu bivše Jugoslavije.

"Nestrpljivo očekujem dan kada će pravda reći svoje. To je posebno važna poruka za žrtve", naglasio je Rozental.

On, međutim, nije želeo da govori o daljim koracima u približavanju Srbije članstvu u Evropskoj uniji, posle hapšenja Hadžića i generala Ratka Mladića. Objasnio je da će sačekati izveštaj Evropske komisije o tome da li je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata za članstvo, koji će biti objavljen 12. oktobra.

Jagland: Simboličan trenutak sa Srbiju i region

 

Generalni Sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ocenio je da hapšenje Gorana Hadžića predstavlja simboličan trenutak za istoriju Srbije i čitavog regiona i istakao da svi zločini počinjeni tokom nedavne istorije moraju biti istraženi i procesuirani.

 

"Posle hapsenja i izručenja Ratka Mladića u maju, ovo je veoma simboličan trenutak za istoriju Srbije i čitavog regiona. To je važan korak u borbi da krivci ne ostanu nekažnjeni i i suštinski korak za pomirenje u regionu," naveo je Jagland u saopštenju iz Strazbura.

 

Savet Evrope veruje da svi zločini počinjeni tokom ovog bolnog perioda nedavne evropske istorije treba da budu u potpunosti istraženi i procesuirani, dodao je on. 

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 13:39
Vi ste i dirigovali montiranim hapsenjem.Tadic je samo marioneta koja se izvinjava.
Sreda 20.07.2011. 16:35
Bespomoćna vlast čini "čuda" da bi se dodvorila EU i naravno svojim glasačima u Srbiji. Ali moraju da znaju da nismo svi u Srbiji srećni zbog hapšenja Srba koji nisu po volji Evropljanima koji su nas bombardovanjem rušili, ubijali decu i ostalu rodbinu. EU, daleko vam lepa kuća.
Sreda 20.07.2011. 16:37
Ništa od vlasti svih ovih godina, i odjednom sve znaju, sve mogu, u sve se razumeju. Otkud tolika promena? Verovatno zbog predstojećih izbora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online