Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.03.2016.
04:11
Đ. Barović - Vesti A

Presuda srpskom narodu

Ni 24 sata od izricanja 40-godišnje presude prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu nisu se stišale reakcije. Svi sagovornici "Vesti" složni su u oceni da je u pitanju politički motivisana presuda kojom se krivica prebacuje na samo jedan narod.

Sledi žalba: Banjalučani prate izricanje presude

Glavni haški tužilac Serž Bramec zadovoljan je visinom kazne ocenjujući da je ona zbog starosti okrivljenog na nivou "doživotnog zatvora", dok Radovan Karadžić nije krio zaprepašćenje i razočaranje.

Ni Brisel im nije opomena

- Ni EU, ni ovaj sud, ni međunarodna zajednica, ni posle terorističkih napada u Parizu i Briselu ne shvataju sa čim i sa kim su bili suočeni bosanski Srbi. Presuda se zasniva na improvizaciji, pretpostavkama, spekulacijama, indicijama, a ne na činjenicama - kazao je Karadžić svojim advokatima po izricanju presude.

Ipak, njegov pravni savetnik, američki advokat Piter Robinson objasnio je da je očekivao sličan sudski ishod i najavio žalbu.

Srpska nastavlja svojim putem

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da je presuda Karadžiću doneta pod snažnim pritiskom međunarodnih lobija i stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH.
On je upozorio na činjenicu da haškim presudama pokušava da se stavi teret na Srpsku, ali je poručio da to neće biti ostvareno i da RS nastavlja svojim putem ka stabilizaciji.
- Srpska pamti daleko teže trenutke i ovo nije razlog niti povod da se zbog presude pojedincu, kako god se on zvao, stavi znak pitanja na Republiku Srpsku - rekao je Dodik.
On je istakao da je gotovo celokupno političko i vojno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno brane, a u međuvremenu uništavaju svedoke i pretnjom menjaju njihove iskaze.
On je ukazao je da je Haški tribunal u funkciji političkih obračuna i da zato nikada nije bilo manje pomirenja i više nepravde.
Dodik pita šta je sa pravdom za og

Da podsetimo, Karadžić je u četvrtak prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat i genocid u Srebrenici, zatim udružene zločinačke poduhvate u Sarajevu nad osobljem UN i u nekoliko opština u Bosni. Sudsko veće ga je oslobodilo optužbe za genocid u tim opštinama i navelo da su "u Bosni rat vodile dve strane", te da je bilo slučajeva kad su muslimanske snage napadale područja koja su same kontrolisale, ali i međunarodne snage kako bi skrenule pažnju stranih faktora. Ali, sud je te događaje ocenio kao "beznačajne slučajeve u opštoj slici rata".

Ruski istoričar i akademik Jelena Guskova ocenila je da je presuda Karadžiću još jedan dokaz neobjektivnosti i pristrasnosti Haga.

Sonja Karadžić: Odbranjena RS

Ćerka Radovana Karadžića Sonja Karadžić-Jovićević izjavila je da je odbrana uspešno dokazala da RS nije genocidna tvorevina.
- Prvo poluvreme je završeno, videli smo kako. RS definitivno nije genocidna tvorevina i to je najveće dostignuće odbrane Radovana Karadžića u ovoj fazi - rekla je Sonja i istakla da bi RS trebalo aktivno da učestvuje u žalbenom postupku.
 

- Tribunal stvara kod međunarodne zajednice lažnu predstavu o učesnicima balkanskog sukoba, a jednu od strana predstavlja kao zločince i mučitelje - istakla je Guskova i podsetila da u Haškom sudu "nije bilo nijednog procesa u kom su poštovana prava optuženog na pravedno suđenje".

- Hag je osudio Srbe na ukupno 904 godine zatvora, Hrvate na 171, muslimane na 39, kosovske Albance na 19, a Makedonce na 12 godina - kazala je Guskova i dodala da je Tribunal na ovaj način ostvario svoj cilj da potvrdi krivicu samo jednog naroda za ratove u bivšoj SFRJ, pa čak i za agresiju NATO-a na Jugoslaviju.

Smrtna kazna

Akademik Kosta Čavoški smatra da je presudom Karadžiću opet potvrđeno da je Haški tribunal izrugivanje pravu i pravdi.

- Presuda Karadžiću je nastavak primene konstrukcije združenog zločinačkog poduhvata tako što su njemu lično pripisani svi zločini koje je bilo ko od Srba počinio u BiH. To bi bilo isto kao kada bi bivši američki predsednik Džordž Buš, kao vrhovni komandant SAD, odgovarao za sva zlodela koja su počinili njegovi vojnici u Iraku, Avganistanu i drugim zemljama - ocenio je Čavoški.

Nameštaljka Mladiću

Darko Mladić, sin komandanta VRS generala Ratka Mladića, upozorava da je na ovaj način istovremeno izrečena presuda i njegovom ocu.
- Mom ocu se očigledno u Hagu sudi u dva procesa, a dozvoljeno mu je da se brani samo u jednom - kazao je Darko Mladić i pozvao vlasti u Srbiji i Republici Ssrpskoj da se uključe u borbu protiv nasilja nad srpskom istorijom.

I akademik Matija Bećković smatra da je reč o političkoj presudi koja je napisana 1993. kada je Haški tribunal osnovan.

- Sila koja je izazvala rat u BiH osnovala je sud koji dokazuje da je bila u pravu - ističe Bećković i naglašava da ta presuda ipak neće ugroziti RS i srpski narod.

- Radovan je osuđen na smrt - naglasio je Bećković podsećajući da Karadžić ima 70 godina.
Milivoje Ivanišević, osnivač i direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku kaže daje presuda očekivana, ali i da je tempirana na 24. mart kako bi se umanjio značaj obeležavanja 78-dnevne agresije NATO na Jugoslaviju koja je izvedena bez saglasnosti Saveta bezbednosti i za koju niko nije odgovarao.

POVEZANE VESTI

Subota 26.03.2016. 10:28
Nekritičko osuđivanje Srba i Srbije kao krivaca za raspad SFRJ, a posebno NATO bombardovanje naše zemlje započeto 24. 3. 1999. godine — predstavljaju uvod u današnja dešavanja širom Evrope. Napadi u Parizu i Briselu predstavljaju više nego jasan početak oružane pobune radikalnih islamista, a sve to veoma podseća na slične zločine koje su džihadisti i albanski teroristi činili u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Ono što je, takođe, činjenica jeste to da teroristi koji izvode akcije u Zapadnoj Evropi deo svoje logističke baze imaju u mudžahedinskim kampovima u Federaciji BiH, kao i to da u velikoj meri koriste komunikacione kanale koje je uspostavila albanska mafija. Jednom rečju, potpuno je jasno to da postoji akciono jedinstvo terorista na zapadu Evrope i onih terorista kojima je NATO stvorio države na Balkanu. Ovo je posebno važno istaći u danu kada se u Hagu izriče presuda Radovanu Karadžiću, čoveku kome se sudi samo zato što se suprotstavio stvaranju Bosne i Hercegovine po modelu koji je u svojoj knjizi „Islamska deklaracija“ opisao Alija Izetbegović. Ova knjiga svakako spada u osnovnu lektiru terorista koji danas ub,ijaju po Evropi, tako da će za nas biti posebno važno da vidimo kako će presudu obrazložiti rodbini ub,ijenih u terorističkim aktima. Kao predstavnici naroda koji se prvi u Evropi sukobio sa islamističkim terorizmom, a koji tada nije dobio podršku za tu borbu — smatramo da je važno da na dan kada je započeta agresija NATO-a na Srbiju pozovemo sve narode u Evropi da se svi zajedno odupremo zlu koje nas je snašlo, jer ako mi ne pobedimo to zlo — ono će pobediti nas. Mi smo duboko svesni da je samo pitanje dana kada će i u našem regionu teroristički apetiti ponovo početi da rastu, stoga i događaje u Briselu gledamo sa punom pažnjom, a saveznike tražimo čak i u onim zemljama s kojima smo se pre sedamnaest godina sukobili. Naravno, Rusiju doživljavamo kao prirodnog lidera borbe protiv islamističkog terorizma, imajući u vidu činjenicu da je ova zemlja dominatno doprinela tome da se Sirija izbori sa ISIL-om. Zbog svega ovoga, Srbija mora ostati vojno neutralna država i mi ćemo dati sve od sebe da Savet bezbednosti UN podrži našu neutralnost. Istovremeno, Srbija se mora uključiti u borbu protiv islamističkog terorizma, te stoga pod hitno treba realizovati ugovor o nabavci defanzivnog oružja iz Rusije i dati državnim organima RF ista ili veća prava od onih koje uživaju pripadnici NATO struktura.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online