Subota 26.03.2016.
04:11
Đ. Barović - Vesti

Presuda srpskom narodu

Sledi žalba: Banjalučani prate izricanje presude

Glavni haški tužilac Serž Bramec zadovoljan je visinom kazne ocenjujući da je ona zbog starosti okrivljenog na nivou "doživotnog zatvora", dok Radovan Karadžić nije krio zaprepašćenje i razočaranje.

Ni Brisel im nije opomena

- Ni EU, ni ovaj sud, ni međunarodna zajednica, ni posle terorističkih napada u Parizu i Briselu ne shvataju sa čim i sa kim su bili suočeni bosanski Srbi. Presuda se zasniva na improvizaciji, pretpostavkama, spekulacijama, indicijama, a ne na činjenicama - kazao je Karadžić svojim advokatima po izricanju presude.

Ipak, njegov pravni savetnik, američki advokat Piter Robinson objasnio je da je očekivao sličan sudski ishod i najavio žalbu.

Srpska nastavlja svojim putem

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da je presuda Karadžiću doneta pod snažnim pritiskom međunarodnih lobija i stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH.
On je upozorio na činjenicu da haškim presudama pokušava da se stavi teret na Srpsku, ali je poručio da to neće biti ostvareno i da RS nastavlja svojim putem ka stabilizaciji.
- Srpska pamti daleko teže trenutke i ovo nije razlog niti povod da se zbog presude pojedincu, kako god se on zvao, stavi znak pitanja na Republiku Srpsku - rekao je Dodik.
On je istakao da je gotovo celokupno političko i vojno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno brane, a u međuvremenu uništavaju svedoke i pretnjom menjaju njihove iskaze.
On je ukazao je da je Haški tribunal u funkciji političkih obračuna i da zato nikada nije bilo manje pomirenja i više nepravde.
Dodik pita šta je sa pravdom za og

Da podsetimo, Karadžić je u četvrtak prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat i genocid u Srebrenici, zatim udružene zločinačke poduhvate u Sarajevu nad osobljem UN i u nekoliko opština u Bosni. Sudsko veće ga je oslobodilo optužbe za genocid u tim opštinama i navelo da su "u Bosni rat vodile dve strane", te da je bilo slučajeva kad su muslimanske snage napadale područja koja su same kontrolisale, ali i međunarodne snage kako bi skrenule pažnju stranih faktora. Ali, sud je te događaje ocenio kao "beznačajne slučajeve u opštoj slici rata".

Ruski istoričar i akademik Jelena Guskova ocenila je da je presuda Karadžiću još jedan dokaz neobjektivnosti i pristrasnosti Haga.

Sonja Karadžić: Odbranjena RS

Ćerka Radovana Karadžića Sonja Karadžić-Jovićević izjavila je da je odbrana uspešno dokazala da RS nije genocidna tvorevina.
- Prvo poluvreme je završeno, videli smo kako. RS definitivno nije genocidna tvorevina i to je najveće dostignuće odbrane Radovana Karadžića u ovoj fazi - rekla je Sonja i istakla da bi RS trebalo aktivno da učestvuje u žalbenom postupku.
 

- Tribunal stvara kod međunarodne zajednice lažnu predstavu o učesnicima balkanskog sukoba, a jednu od strana predstavlja kao zločince i mučitelje - istakla je Guskova i podsetila da u Haškom sudu "nije bilo nijednog procesa u kom su poštovana prava optuženog na pravedno suđenje".

- Hag je osudio Srbe na ukupno 904 godine zatvora, Hrvate na 171, muslimane na 39, kosovske Albance na 19, a Makedonce na 12 godina - kazala je Guskova i dodala da je Tribunal na ovaj način ostvario svoj cilj da potvrdi krivicu samo jednog naroda za ratove u bivšoj SFRJ, pa čak i za agresiju NATO-a na Jugoslaviju.

Smrtna kazna

Akademik Kosta Čavoški smatra da je presudom Karadžiću opet potvrđeno da je Haški tribunal izrugivanje pravu i pravdi.

- Presuda Karadžiću je nastavak primene konstrukcije združenog zločinačkog poduhvata tako što su njemu lično pripisani svi zločini koje je bilo ko od Srba počinio u BiH. To bi bilo isto kao kada bi bivši američki predsednik Džordž Buš, kao vrhovni komandant SAD, odgovarao za sva zlodela koja su počinili njegovi vojnici u Iraku, Avganistanu i drugim zemljama - ocenio je Čavoški.

Nameštaljka Mladiću

Darko Mladić, sin komandanta VRS generala Ratka Mladića, upozorava da je na ovaj način istovremeno izrečena presuda i njegovom ocu.
- Mom ocu se očigledno u Hagu sudi u dva procesa, a dozvoljeno mu je da se brani samo u jednom - kazao je Darko Mladić i pozvao vlasti u Srbiji i Republici Ssrpskoj da se uključe u borbu protiv nasilja nad srpskom istorijom.

I akademik Matija Bećković smatra da je reč o političkoj presudi koja je napisana 1993. kada je Haški tribunal osnovan.

- Sila koja je izazvala rat u BiH osnovala je sud koji dokazuje da je bila u pravu - ističe Bećković i naglašava da ta presuda ipak neće ugroziti RS i srpski narod.

- Radovan je osuđen na smrt - naglasio je Bećković podsećajući da Karadžić ima 70 godina.
Milivoje Ivanišević, osnivač i direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku kaže daje presuda očekivana, ali i da je tempirana na 24. mart kako bi se umanjio značaj obeležavanja 78-dnevne agresije NATO na Jugoslaviju koja je izvedena bez saglasnosti Saveta bezbednosti i za koju niko nije odgovarao.

2024 © - Vesti online