Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.07.2011.
17:06 >> 20:37h
Beta A

Jevreji: Kepiro će na kraju biti osuđen

Predstavnici Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima i Jevrejske opštine Novi Sad izjavili su da su ogorčeni zbog, kako su ocenili, "sramotne" oslobadajuće prvostepene presude Šandoru Kepiru, koju je izrekao sud u Budimpešti, i izrazili uverenje da će Kepiro na kraju ipak biti osuđen.

Šandor Kepiro oslobođen, Jevreji ogorčeni
 

Saradnica Centra "Simon Vizental" Ana Frenkel kazala je na konferenciji za novinare da je "sramna" tvrdnja suda da je Kepiro oslobođen zbog nedostatka dokaza i navela da je taj centar, u saradnji sa nadležnim organima iz Srbije, u više navrata mađarskim pravosudnim organima dostavljao dokaze o Kepirovoj odgovornosti za zločine koji su počinjeni 1942. godine u Novom Sadu.

Šandor Kepiro optužen je da je u januaru 1942. godine učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece. Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno i više od 4.000 osoba.
On je pred kraj rata od strane mađarskih vlasti bio dva puta osuđen, na 14 i na 10 godina zatvora, zbog učešća u Raciji. Kaznu nikada nije odslužio, jer je nakon rata pobegao u Austriju a potom u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio 1996. godine i dobio penziju od države.
U Budimpešti ga je 2006. godine locirao direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, koji je odmah dostavio dokaze mađarskom pravosuđu. Optužnica protiv Kepira podignuta je u februaru 2011. godine, a suđenje je počelo u maju.
U međuvremenu, Kepiro je podneo tužbu protiv Zurofa za klevetu, ali je sud u Budimpešti odbacio tu tužbu krajem prošle godine.

"Šandor Kepiro na suđenju nije negirao da je bio mađarski žandarmerijski kapetan u vreme kada je sprovedena Novosadska racija. On je tokom Drugog svetskog rata bio dva puta osuđivan zbog svoje uloge u raciji, a nakon rata je pobegao u Argentinu. Da li nevin čovek beži?", upitala je Frenkelova.

Ona je ocenila da je oslobađajuća presuda za Kepira pokazala svu slabost Mađarske kao države i trenutnu "političku stranputicu" na kojoj se ta država nalazi.

"Možda smo izgubili bitku, ali nismo izgubili rat. Doći ćemo do toga da će pravda na kraju biti zadovoljena. Žrtve nećemo zaboraviti", kazala je Ana Frenkel.

Potpredsednik Jevrejske opštine Novi Sad Boris Kopilović rekao je da će obavestiti jevrejske opštine i jevrejske zajednice širom sveta o oslobađajućoj presudi za Kepira i zamoliti ih da obaveste celokupnu svetsku javnost o toj "šokantnoj, sramnoj i nerazumnoj" odluci suda.

"U sudnici smo juče doživeli nešto neverovatno neprijatno. Deo publike je aplaudirao odluci suda, a nas su ispratili pogrdama, psovkama i nepristojnim gestikulacijama", naveo je Kopilović.

Dodao je da je svestan da u svakom društvu ima neonacista i ekstremnih desničara i rekao da je siguran da većina građana Mađarske ne deli mišljenje te grupice iz sudnice.

On je ocenio da je celo suđenje izgledalo kao "farsa", kao i jučerašnje Kepirovo pozivanje na teško zdravstveno stanje, koje je trebalo da izazove sažaljenje javnosti nad tim 97-godišnjim optuženikom.

U nedelju 24. jula zakazan protest

 

Na centralnom novosadskom Trgu slobode u nedelju, 24. jula, biće održan protest zbog prvostepene oslobađajuće presude za Šandora Kepira, koju je izrekao sud u Budimpešti, saopštilo je danas Društvo za očuvanje sećanja na holokaust.

 

Protest će biti održan pod nazivom "Kriv je!", navodi se u saopštenju i dodaje da se protest organizuje "na molbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, a zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida".

"On i njegovi vojnici, međutim, nisu osećali nikakvo sažaljenje prema žrtvama racije, već ih je samo zanimala njihova nacionalnost", rekao je Kopilović.

Mađarsko tužilaštvo najavilo žalbu


Mađarsko tužilaštvo je danas ocenilo oslobađanje Kepira "neosnovano" i najavilo da će se žaliti na presudu kojom je on oslobođen odgovornosti.

 

Tužilac Žolt Falvai je izjavio da smatra problematičnom odluku suda u Budimpešti da nije bilo dovoljno dokaza za okrivljavanje i kažnjavanje bivšeg žandarmerijskog kapetana.

 

"Presuda, koju smatram neosnovanom, je problematična", rekao je Falvai pošto je sudija Bela Varga završio čitanje obrazloženja presude.

 

Čitanje obrazloženja presude je trajalo devet sati tokom dva dana.

 

Tročlano sudsko veće na čelu sa Vargom saopštilo je da najmanje dva ključna dokaza protiv Kepira smatra neprihvatljivim.

 

"Po mom mišljenju, razlozi za presudu su u nekoliko slučajeva neujednačeni i protivrečni", dodao je Falvai.

 

Rok za podnošenje žalbe ističe u petak posle podne.

 

Sudija Varga je u obrazloženju rekao da je osuda Kepira i drugih mađarskih oficira koji su učestvovali u Novosadskoj raciji, doneta u januaru 1944. godine neprihvatljiva jer je poništena.

 

Varga je takođe odbacio svedočenje mađarskog poručnika Janoša Nađija, osuđenog 1948. godine za delovanje u Novom Sadu, ocenivši da je svedočenje uzeto iz sudskih spisa verovatno dato pod prinudom.

 

Sudija je dodatno osporio Nađijev kredibilitet, rekavši da je iz dostupnih dokumenata jasno da je on u više navrata lagao kako bi umanjio sopstvenu odgovornost.

 

Varga je istakao Kepirove uspešne pokušaje da spase jednu novosadsku porodicu koja bi verovatno bila streljana da nije bilo njegove intervencije.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.07.2011. 18:13
Madjari, da ste bili pamentni (kao sto niste) i vi ste pod prismotrom a da to i neznate...pocepace vas a od zickanja € se drzava ne gradi. Jeste da vam je hardcore industrija veoma cenjena ali to je kratkotrajno.
Utorak 19.07.2011. 21:59
Pitam se kakva je to svevišnja pravda kad ovakve sotone dožive 100 godina i još im se aplaudira, ja možda određene nacije ne volim (a imam i pravo toliko puta smo bili žrtve zlotvora) ali nikad ne bih mogla ubiti, sem možda u odbrani, a naročito ne mučiti, a tek decu.. Najgore što je ovaj zločinac još naišao na podršku suda, još mu aplaudiraju, a da ne pričam što se iskotio i još imao privatan biznis.. Užasno, u kakvom mi to svetu živimo... Pri tom je sve zločince direkno štitio Vatikan.. a mi još kao treba da dočekamo papu.. pa samo ako smo izgubili razum.. Biće nema pravde ni na zemlji ni u kosmosu.. Jevrejima svaka čast, ovi naši bi za pare oslobodili i samog đavola..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online