Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.07.2011.
08:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srpska hrana i Evropa (3): Trošak od 100.000 evra

U ribarnici smo zaposlili još šest radnika registratora, koji samo vode evidenciju o ulazu i izlazu proizvoda, a košta i to što sertifikat svake godine mora da se obnovi.

Milan Đurica, biznismen iz Beograda, vlasnik firme Ekomes za proizvodnju i prodaju mesa za roštilj, kaže da je pre tri godine podneo zahtev za hasap sertifikat i da ga je dobio.

Meso po evropskim propisima: Milan Đurica


- Odmah da kažem da sam, za razliku od onih koji kukaju, zadovoljan uvođenjem hasapa. Mnogi se danas bave preradom i prodajom mesa, otvaraju preduzeća koja nemaju ni minimalne tehničke i higijenske uslove da se bave ovom delatnošću. Ja sam za svoj pogon prerade morao da nabavim nove savremene mašine i desetak novih rashladnih komora da bi svaka vrsta mesa bila razdvojena u toku i posle prerade. Dobijanje sertifikata, ili izlazak komisija i inspekcija koštao me je 5.000 evra, a uvođenje najsavremenije tehnologije oko 100.000 evra - kaže Đurica.


Na udaru hasapa su i preduzeća za preradu i prodaju ribe. Beogradska firma Tropik ribarstvo, koja se bavi rasecanjem ribe i ima svoje maloprodajne objekte u prestonici, dobila je hasap sertifikat pre dve godine. Jelena Bućan, šef nabavke i pripreme u ovoj firmi, bila je u ekipi koja se bavila primenom hasap sertifikata.

I riba pod strogom kontrolom


- Naše preduzeće je među prvima u Srbiji dobilo taj sertifikat, a realizovali smo ga uz pomoć nemačke kuće TUF specijalizovane za taj posao. U našem pogonu za pakovanje i rasecanje ribe morali smo da izvedemo potrebne građevinske radove, da bi radni prostor priveli nameni. Svaki pogon mora da ima određenu temperaturu, da mašine i alati budu sterilisani, da radnici imaju na sebi bela odela ili mantile, rukavice i zaštitne kape za kosu. I prodavnice smo morali da opremimo na sličan način. Sve to mnogo košta, a ako se tome doda papirologija koja prati sertifikat hasapa, onda je sve to za naše uslove preskupo. Recimo, morali smo da zaposlimo šest radnika registratora, koji samo vode evidenciju o ulazu i izlazu proizvoda, nabavci i prodaji. Trošak je i to što sertifikat mora svake godine da se resertifikuje - objašnjava Jelena Bućan.

Estradna inspekcija


Bora Drljača koji je prokrstario svet uzduž i popreko i dobro zna koje su prednosti hasapa, rado svraća u Đuričin restoran, jer ne može da odoli jelima sa roštilja.


- U Srbiji će hasap teško zaživeti, ali će na kraju ljudi shvatiti da je zdrava hrana blagodet. Ma, sličan zakon bi mogao da se uvede i na estradu, da ne može svako da peva i lupa narod po ušima, ni to nije zdravo. Ja sam za to da se u Srbiji uvede i hasap-estradna policija da hapsi one koji se dernjaju za pare i truju narod šundom.

Sutra - Srpska hrana i Evropa (4): Ekološke gajbe

POVEZANE VESTI

Utorak 05.07.2011. 12:08
Ne znam da li i Tadic i ostatak Ds kupuju meso iz mesara koje imaju hasap? Sigurno da NE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online