Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2011.
13:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Možda nas Turci pomire

Nakon što je Visoka delegacija Turske nekoliko dana boravila u Sandžaku, mnogi su očekivali pomirenje Adema Zilkića i Muamera Zukorlića i skoro formiranje Jedinstvene islamske zajednice Srbije. Međutim, iako su oba lidera pozdravila angažovanje Turske, sudeći po njihovim izjavama, do pomirenja je još daleko.


- Moji saradnici i ja smo predstavnicima Turske jasno rekli da smo za pomirenje i to odmah, ako treba ovog trenutka, da smo za kompromis i da želimo Jedinstvenu islamsku zajednicu Srbije. Ali, rekli smo im i da nećemo odstupiti od našeg osnovnog principa, a to je da Islamska zajednica bude organizovana na nivou Rijaseta za Srbiju, jer se tako nastavlja tradicija Islamske zajednice u Srbiji i jer je normalno da Srbija, gde živi puno muslimana, ne samo Bošnjaka, ima svoj rijaset i svoga reisa, objašnjava za "Vesti" Adem Zilkić, reis Islamske zajednice Srbije


Da li imate još neki uslov?

Zukorlić samo blefira

 

Da li je tačno da Zukorlić ima velike šanse da, uz pomoć Mustafe Cerića, postane novi reis BiH?


- To su priče bez osnova koje on sam lansira. Cerić je odlazeći reis, njegov uticaj je sve manji, a u novom, nedavno izabranom Saboru Islamske zajednice Zukorlić nema nikakvih šansi. On to vešto prikriva i tvrdi da ga u nameri da postane reis sprečavaju Beograd i ko zna još ko. To su gluposti, on u Bosni i u Sarajevu ne može da prođe, a na poštenim izborima ni u Sandžaku ne bi prošao.

- Na čelu Jedinstvene Islamske zajednice nikako ne bi smeo da bude Muamer Zukorlić koji je naneo najviše štete njenom ugledu i kredibilitetu. Nemamo ništa protiv da on bude na nekoj funkciji u Jedinstvenoj islamskoj zajednici, ali na njenom čelu - nipošto. Zbog njega, njegovog ponašanja i njegovih štetnih ideja i delovanja došlo je i do raskola u Islamskoj zajednici.

Da li su Turci nešto predlagali ili komentarisali?

- Ne, samo su zapisivali naše stavove i predloge. Sastali su se i sa Zukorlićem, čelnicima grada, nevladimim organizacijama, kulturnim poslenicima... Zvanična Ankara će sve dobro razmotriti, sve naše i druge i ideje, a potom će izaći sa konkretnim i trajnim predlogom. Nadamo se da će to biti prihvatljivo za obe strane.

Da li i vi imate svoj predlog za objedinjavanje Islamske zajednice Srbije?

- Imamo, ali još ništa iz tog plana ne možemo da saopštimo, nećemo da "trčimo pred rudu". Našli smo mehnizam da posle pomirenja i objedinjenja ne bude ni pobednika, ni poraženog, da niko od verskih službenika ne ostane bez posla i da Sandžak, posle izmirenja postane "oaza mira" u koji će rado dolaziti strani ulagači.


Pominjali ste i javno izvinjenje?

- Zbog naših svađa trpeli su vernici, pre izmirenja dužni smo da im se zbog svega što se događalo - javno izvinemo, ja sam spreman na to, ne znam da li je i Zukorlić. On ima mnogo više razloga da se izvine vernicima i ne samo njima već i, zbog uplitanja islamske zajednice u politiku i izjava koje je davao, i građanima ovog dela Srbije.

Vernici u prvom planu


Da li ste, zarad pomirenja, spremni da odete sa funkcije?


- Sve zavisi od toga kako će izgledati buduća Jedinstvena islamska zajednica. Više puta sam govorio da pojedinačna kadrovska rešenja nisu najvažnija. Svoja lična htenja uvek ću podrediti interesima vernika i Islamske zajednice. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online