Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 23.06.2011.
07:13
Blic A

Vlada hoće da zabrani štrajkove na ulici

Radnici ubuduće neće moći da šrajkuju tako što će blokirati ulice i saobraćajnice, već će svoje nezadovoljstvo moći da iskazuju samo u prostoru gde rade. Ovo je najradikalnija promena predložena u radnoj verziji Nacrta zakona o štrajku o kom se trenutno vodi javna rasprava.

Blokade saobraćajnica postaju prošlost?
 

Kazne u slučaju nepoštovanja Zakona još nisu razmatrane, a novi nacrt zakona trebalo bi da se pojavi pred Vladom tokom jula.


- Pravo na štrajk radnicima niko neće ograničiti, ali na haos hoće. Obustavu rada potrebno je najaviti pet dana ranije, a dok traje štrajk, radnici nemaju pravo na nadoknadu zarada, ali imaju penziono i zdravstveno osiguranje obračunato na minimalnu osnovicu - objašnjava Rada Katić, pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku.
 

Postoje delatnosti koje i za vreme štrajka moraju da obezbede minimum procesa rada kao što su zdravstvene službe, telekomunikacije, elektrodistribucija, PTT, odnosno sve one od vitalnog značaja. U ovu grupu spadaju i osnovne škole, jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali u planu je da se na ovaj način obavežu i srednje škole i predškolske ustanove.
 

Budući da se novim predlozima zakona raspravlja, Katić navodi da su sindikalni predstavnici najviše primedaba imali na predloge o tome gde se štrajk održava i na to ko odlučuje o minimumu procesa rada.
 

- Ovaj zakon je agresivan i prost, jer ni radnici ni poslodavci ga nisu tražili i ne vide svoj u interes u njemu. I što baš Srbiji treba ovakav zakon, zašto vlast žuri da donese nešto što je ne tiče, ona nije poslodavac? Ako vlast predviđa u budućnosti mnogo štrajkova, pa stoga moraju da budu i zakonski uređeni, onda teško nama - kaže Predsednik UGS "Nezavisnost” Branislav Čanak.
 

Pri izradi zakona sindikati nisu bili ni konsultovani, tvrdi Čanak, a nije ni analizirano zbog čega su u prošlosti štrajkovi izbijali, u 90 odsto slučajeva razlog su bile nezakonite privatizacije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2011. 09:05
a gde ce strajkovati nezaposleni? u svojim kucama???? zar ste zaboravili da smo rusili skupstinu kako bi vi danas imali fotelje?
Četvrtak 23.06.2011. 08:25
Samo smo cekali kad ce neki Kolumbo da se seti,da zabrani jedino radnicko pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo..Strajk na radnom mestu,zanimljivo koga ce to da pogodi,da li ce biti bitno nekom sto na radnom mestu ljudi strajkuju??!Tu ce gazda plati ekipu gorila da prevaspitaju neposlusne radnike,koje oni tako "dobro" placaju!Kako stvari stoje ovde predstoji zestoka borba radnika za svoja prava,da rade i zarade i posteno zive od svoje plate.U Americi su padale glave dok se do tih prava doslo,a izgleda da ce i u Srbiji morati da bi se napokon robovlasnici dozvali pameti,da su preterali!U ovoj pukloj drzavi ne zna se ko je gori za narod gazde ili podmicena vlast koja radi za njih!!!
Četvrtak 23.06.2011. 13:10
Pa gospodo BIRACI GRADJANI SRBIJE BIRALI STE DEMONKRATIJU ETO VAM JE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online