Četvrtak 23.06.2011.
07:13
Blic

Vlada hoće da zabrani štrajkove na ulici

Blokade saobraćajnica postaju prošlost?
 

Kazne u slučaju nepoštovanja Zakona još nisu razmatrane, a novi nacrt zakona trebalo bi da se pojavi pred Vladom tokom jula.


- Pravo na štrajk radnicima niko neće ograničiti, ali na haos hoće. Obustavu rada potrebno je najaviti pet dana ranije, a dok traje štrajk, radnici nemaju pravo na nadoknadu zarada, ali imaju penziono i zdravstveno osiguranje obračunato na minimalnu osnovicu - objašnjava Rada Katić, pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku.
 

Postoje delatnosti koje i za vreme štrajka moraju da obezbede minimum procesa rada kao što su zdravstvene službe, telekomunikacije, elektrodistribucija, PTT, odnosno sve one od vitalnog značaja. U ovu grupu spadaju i osnovne škole, jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali u planu je da se na ovaj način obavežu i srednje škole i predškolske ustanove.
 

Budući da se novim predlozima zakona raspravlja, Katić navodi da su sindikalni predstavnici najviše primedaba imali na predloge o tome gde se štrajk održava i na to ko odlučuje o minimumu procesa rada.
 

- Ovaj zakon je agresivan i prost, jer ni radnici ni poslodavci ga nisu tražili i ne vide svoj u interes u njemu. I što baš Srbiji treba ovakav zakon, zašto vlast žuri da donese nešto što je ne tiče, ona nije poslodavac? Ako vlast predviđa u budućnosti mnogo štrajkova, pa stoga moraju da budu i zakonski uređeni, onda teško nama - kaže Predsednik UGS "Nezavisnost” Branislav Čanak.
 

Pri izradi zakona sindikati nisu bili ni konsultovani, tvrdi Čanak, a nije ni analizirano zbog čega su u prošlosti štrajkovi izbijali, u 90 odsto slučajeva razlog su bile nezakonite privatizacije.

2024 © - Vesti online