Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.06.2011.
13:07
D. Dekić - Vesti A

Ko uvaži pasoš priznaće i Kosovo

Šatl diplomatijom, posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine, pokušava da utvrdi termin početka pete runde pregovora na kojima bi trebalo da se razgovara o slobodi kretanja i matičnim knjigama, saznaju "Vesti" iz diplomatskih izvora.

NIJE ODMAH REAGOVAO: Borko Stefanović

Naš sagovornik objašnjava da se spominje mogućnost da kosovski Albanci administrativnu granicu prelaze s prištinskim dokumentima, a da u njih ne bude udaren srpski pečat, što je znak da ih Srbija ne priznaje. U tom slučaju bi im uz kosovsku ličnu kartu bila izdata potvrda i s njom bi mogli da se kreću.
 

Da priznavanje kosovskih pasoša u okviru teme sloboda kretanja nije bilo u igri, tvrdi šef beogradskog pregovaračkog tima Borisav Stefanović.

Potvrđujući da će pregovori biti nastavljeni krajem ovog ili početkom idućeg meseca, Stefanović za naš list demantuje kosovske medije koji su kao njegovu izjavu preneli informaciju da će građani Kosova moći u Srbiju s kosovskim pasošima.

- Nisam odmah reagovao na tu nazovi vest, jer sam smatrao da ne zavređuje demanti. Nikada nisam ni nagovestio da bi Albanci mogli da putuju sa svojim ispravama, niti sam ikada pominjao prelazak bilo kakvih linija - objasnio je Stefanović, dodajući da se reč linija pominje jer ne postoje nikakve granice između Srbije i Kosova.

Za slobodu kretanja se zalaže državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović, koji smatra da rešenje treba da bude inventivno i Srbima omogući da se sa srpskim dokumentima i automobilskim tablicama bez problema kreću širom Kosova i Metohije.

- Istovremeno bi kosmetski Albanci, koji idu na put prema zapadnim zemljama, prolazili kroz Srbiju tako što bi im bile izdate posebne putne isprave. Ja ne bih da prejudiciram rešenja koja treba da budu plod dogovora, ali ne mislim da bismo mogli da prihvatimo rešenje o priznavanju pasoša - pojasnio je Ivanović i dodao da u epilogu niko ne treba da bude doveden u delikatan položaj.

Pravno gledano, smatraju eksperti, priznanjem pasoša bila bi priznata i zemlja koja ga je izdala, a automatski su uvažena i ostala lična dokumenta. To znači da bi, ako prizna kosovske putne isprave Beograd negirao svoju zakletvu da nikad neće prihvatiti secesiju južne srpske pokrajine.
 

Za Prištinu nema mesta

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je Kosovo pokušavalo da podnese aplikaciju kako bi postalo član neke od tri inicijative kojima Srbija predsedava.


"Za Kosovo u ovim organizacijama nema mesta, jer su u njima isključivo nezavisne suverene države", rekao je Jeremić novinarima posle obraćanja koordinatorima Jadransko jonske inicijative na sastanku u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2011. 14:35
Biće kao sa Makedoncima kojima Grci udare na belo kartonče pečat i kada su ušli i kad su izašli jer ne priznaju Makedoniju i gotovo. Sva rešenja već postoje spremna, samo se čeka da se iskuka kod Brisela još nešto na osnovu Kosmeta. Ali slabo ide jer oni u Briselu drže i nož i pogaču a 12 oktobar je dan Velike Odluke. Inače linije se spominju samo kao crvena linija koju nećemo preći da priznamo Kosovo što niko ni ne traži. A što se granice tiče, e , za to mora da se traži dozvola iz Prištine da se pređe preko. Žuti nas vode putem bez povratka sve od rezolucije Ešton/Tadić 9 septembra 2010 to je jasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online