Sreda 22.06.2011.
13:07
D. Dekić - Vesti

Ko uvaži pasoš priznaće i Kosovo

NIJE ODMAH REAGOVAO: Borko Stefanović

Naš sagovornik objašnjava da se spominje mogućnost da kosovski Albanci administrativnu granicu prelaze s prištinskim dokumentima, a da u njih ne bude udaren srpski pečat, što je znak da ih Srbija ne priznaje. U tom slučaju bi im uz kosovsku ličnu kartu bila izdata potvrda i s njom bi mogli da se kreću.
 

Da priznavanje kosovskih pasoša u okviru teme sloboda kretanja nije bilo u igri, tvrdi šef beogradskog pregovaračkog tima Borisav Stefanović.

Potvrđujući da će pregovori biti nastavljeni krajem ovog ili početkom idućeg meseca, Stefanović za naš list demantuje kosovske medije koji su kao njegovu izjavu preneli informaciju da će građani Kosova moći u Srbiju s kosovskim pasošima.

- Nisam odmah reagovao na tu nazovi vest, jer sam smatrao da ne zavređuje demanti. Nikada nisam ni nagovestio da bi Albanci mogli da putuju sa svojim ispravama, niti sam ikada pominjao prelazak bilo kakvih linija - objasnio je Stefanović, dodajući da se reč linija pominje jer ne postoje nikakve granice između Srbije i Kosova.

Za slobodu kretanja se zalaže državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović, koji smatra da rešenje treba da bude inventivno i Srbima omogući da se sa srpskim dokumentima i automobilskim tablicama bez problema kreću širom Kosova i Metohije.

- Istovremeno bi kosmetski Albanci, koji idu na put prema zapadnim zemljama, prolazili kroz Srbiju tako što bi im bile izdate posebne putne isprave. Ja ne bih da prejudiciram rešenja koja treba da budu plod dogovora, ali ne mislim da bismo mogli da prihvatimo rešenje o priznavanju pasoša - pojasnio je Ivanović i dodao da u epilogu niko ne treba da bude doveden u delikatan položaj.

Pravno gledano, smatraju eksperti, priznanjem pasoša bila bi priznata i zemlja koja ga je izdala, a automatski su uvažena i ostala lična dokumenta. To znači da bi, ako prizna kosovske putne isprave Beograd negirao svoju zakletvu da nikad neće prihvatiti secesiju južne srpske pokrajine.
 

Za Prištinu nema mesta

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je Kosovo pokušavalo da podnese aplikaciju kako bi postalo član neke od tri inicijative kojima Srbija predsedava.


"Za Kosovo u ovim organizacijama nema mesta, jer su u njima isključivo nezavisne suverene države", rekao je Jeremić novinarima posle obraćanja koordinatorima Jadransko jonske inicijative na sastanku u Beogradu.

2024 © - Vesti online