Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 21.06.2011.
05:15
24 sata A

Prosečan Srbin mešavina Slovena, Ilira, ali i Vikinga

Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i Vikinzi, pokazuje istraživanje švajcarske kompanije “iGenea” o poreklu naroda na Balkanu.

Teško je utvrditi poreklo naroda
 

Srbi, Hrvati i svi evropski narodi toliko su slični da je nemoguće utvrditi odakle svaki od njih pojedinačno vodi poreklo, smatra srpski genetičar dr Goran Brajušković.

- Ispitivanje porekla obavlja se posmatranjem cele grupe, u ovom slučaju njoj pripada bela rasa sa prostora evropskog kontinenta. U molekularnoj antropologiji ne može se prepoznati konkretno praporeklo Srbina, Hrvata ili Crnogorca, jer svi potičemo od manje grupe ljudi koja je pre oko 100.000 godina migrirala iz podsaharske Afrike prema Aziji, a onda se jedan deo njih odvojio i nastavio ka Evropi - objašnjava dr Brajušković.

Bivši hrvatski ministar zdravlja Dragan Primorac tvrdi da su današnji Hrvati potomci prastanovnika Evrope, a da su više od tri četvrtine hrvatskih muškaraca potomci starih Evropljana koji su pre 13.000 do 20.000 godina preživeli ledeno doba. Živeli su na prostoru današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njihovi preci su nezavisno od neolitskih migracija sa Bliskog istoka došli na ovo područje. Bilo kakvo individualno deklarisanje pripadnosti nekom savremenom narodu nema veze sa genetičkim nasleđem.

- Nauka ne podržava nacionalizam, ali, nažalost, to čine nakaradna tumačenja naučnih podataka - kaže evolucionistkinja dr Biljana Stojković sa Katedre za genetiku i evoluciju na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Teorije

 

Postoje dve teorije o tome odakle su i kada Srbi došli na područje Balkanskog poluostrva.

 

- Prema zvaničnoj teoriji naselili smo Balkan u sedmom veku, a iz Azije migrirali sa Avarima, Hunima i drugim narodima sa kojima smo se vremenom i mešali - kaže etnolog mr Miroslav Niškanović.

 

- Druga teorija, "paranaučna“, tvrdi da smo naselili Balkan mnogo ranije, a da smo pre nove ere živeli u Mesopotamiji, na Peloponezu i u drugim delovima sveta, tačnije ta teorija poznata je i kao “Srbi narod najstariji“ - kaže mr Niškanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 07:55
Mogu ovi genetičari i ova švajcarska kompanija “iGenea” da nam popuše, mi znamo da smo srbi, jezik nam je iz slovenske grupe i da pripadamo grupi pravoslavnih naroda. Za ostalo neka brinu za njihovu genetiku jer za koju godinu od švajcaraca ostaće samo Š.
Utorak 21.06.2011. 14:57
jedino sto je preostalo ovoj suludoj koaliciji je da nas ubede da nismo srbi. za sebe su to ptovrdili, to nam dokazuju svakim bozijim danom.
Utorak 21.06.2011. 11:41
Zaboravili ste da ubacite i Turke,necete mi valjda reci da se turska krv nije uselila u nase vene za 500 godina vladavine..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online