Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 20.06.2011.
13:52
Vestionline A

''Zastoj širenja EU komplikuje situaciju''

Vakuum u procesu proširenja Evropske unije (EU) u zemljama Zapadnog Balkana može da ojača neevropske elemente i "zakomplikuje političku jednačinu" sadašnje podrške evrointegracijama, rekao je danas ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Ukoliko se stvori vakuum u evropskom procesu, politička jednačina u zemljama Zapadnog Balkana postaće daleko komplikovanija. U taj prazan prostor će početi da ulaze i neki elementi koje ne možemo do kraja nazvati evropskim", rekao je Jeremić na otvaranju panel diskusije o međunarodnim odnosima i budućnosti srpske diplomatije u Beogradu.

Vuk Jeremić

Jeremić je kazao da Uniju trese najveća kriza od njenog nastanka zbog ekonomije, a čija je posledica promena u politici proširenja.

"Kada je reč o Zapadnom Balkanu i kada je reč o krizi u procesu proširenja, svi će se složiti da je fenomen da u međunarodnim odnosima retko postoji vakuum. On ne opstaje jako dugo i nešto uvek ima tendenciju da popuni taj vakuum", rekao je Jeremć.

Jeremić nije hteo da ocenjuje takav ishod kao dobar ili loš i još jednom istakao da je takav scenario "vrlo verovatan" ukoliko se proces pridruženja EU ne nastavi tempom koji je do sada išao i ukoliko se ne pronađe način da se sa tim fenomenom ponese.

"Nije to prvi put u istoriji da se neko sa Balkana, neću da kažem, povlači, ali da posrće i da neko drugi taj prostor prirodno koristi za upliv tog uticaja. U centru geopolitičkih vetrova na Zapadnom Balkanu nalazimo se mi", rekao je Jeremić. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 14:01
Ma sta se nerviras zutacu, pa nije valjda da vam glavna parola pada u vodu.Spominju je samo reda radi i evropski politicari da odrze vatricu u srcu Balkanaca. Videli ste jucer demonstracije u Spaniji, nemacki politicari podrzavaju izlazak Grcke i Portugalije izvan evro zone.Zasto-uzele se pare od MMF sa kamatom koju nikad nece da vrate ako ne prodaju ostrva, takoreci suverenitet, dapace bilo je zainteresovanih da se kupi i Akropolj.Sad se trazi da EU-tj porezni obaveznici EU-Nemci i Francuzi daju Grcima kredit kako bi ovi vratili MMF-u.Posto MMF i centralna banka kontrolisu druge banke-ukljucujuci i nemacke i francuske-, onda to mora da daju iz vlastita dzepa obicni gradjani. RASULO...
Ponedeljak 20.06.2011. 14:30
Sada je Evropa kriva što oni nisu donosili evropske zakone nego "dopravljali" uredbama Miloševićeve zakone da nesmetano pljačkaju. Na vlast su došli drekom kako će u roku od godinu usvojiti sve evropske zakone. Još zvoni ona dreka da će izbora biti ako treba i svake godine dok se ne uspostavi kvalitetna vlast. Rok trajanja 10 godina prošao, roba počela da smrdi i Evropa postavila sanitarni kordon kao oko područja sa antraksom. Vakum je idealan ambijent da se sami između sebe obračunamo, valjda imaju većinu eto im prilike. Mogu odmah i da raspišu izbore pre roka kao Sloba 2000 godine pa u oktobru sve iz početka.
Ponedeljak 20.06.2011. 18:48
Ko o cemu...kurva o postenju. Godinama ista prica EU,pa ponovo EU,..imali neki plan za napredak drzave,socijala,skolovanje...itd ! Jedno te isto,lekcija naucena napamet!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online