Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.06.2011.
02:53
Press A

Srbonostalgija: Hrvati traže šajkače, a Slovenci opanke

Ručno rađeni tanjiri, šolje, magneti i olovke, unikatne lutke, čuture i opanci - sve ovo posetioci glavnog grada kupuju na štandovima na Kalemegdanu kako bi sa sobom poneli uspomenu na Beograd. Prodavci kažu da je svaki kupac priča za sebe, a svi se slažu da su stvari sa slikom Hrama ili "Pobednika" najprodavaniji suveniri srpske prestonice.

Štandovi sa srpskim suvenirima na Kalemegdanu
 

Takođe, prema njihovim rečima, kupci iz stare Jugoslavije mahom kupuju suvenire sa srpskim nacionalnim predznakom kao što su šajkače i opanci.


Na tezgama kalemegdanskih trgovaca sve je po dogovoru, cene nisu uvek iste za sve kupce, a popust se daje i na "lepe oči". Predrag drži štand na samom ulazu, odmah nakon prodavaca kokica i sladoleda, i od svih kupaca najdraži su mu oni iz stare Juge.


- Slovenci su mnogo dobri kupci, a začudo čak i Hrvati. Uzimaju opanke, šajkače, pa i zastave, iznenadio sam se da više traže stvari sa obeležjima Srbije negoli Beograda. Kad ih pitam kako ćete sa tim u Hrvatsku, kažu da su jugonostalgičari i da ih nije briga šta će ko da priča - kaže on.


Srbi uglavnom samo gledaju

Na ulazu u Kalemegdan naći ćete mnogo suvenira glavnog grada, ali i sami prodavci su svojevrsni simbol Beograda. Olga Stanković već više od 20 godina na štand-kolicima u Beogradskoj tvrđavi svaki dan od sedam do sedam uređuje sitničarnicu koja ponudom podjednako privlači strane i domaće turiste.


- Naši ljudi više gledaju nego što kupuju, osim ako dolaze iz inostranstva, onda ne pitaju za cenu. Uglavnom kupuju za poklon i najčešće su to ručno rađene čuture i majice sa motivima prestonice. Nemci gotovo isključivo traže razglednice sa slikama Hrama i "Pobednika". Francuskinje privlače modni detalji poput ćilima i šalova, Skandinavce rukavice, dok Amerikanci i Englezi kupuju samo sitnice, priveske, bedževe i značke - priča Olga. 

Na štandu smo zatekli Senku, koja se sprema za povratak u Split, pa traži poklon za oca. Bacila je oko na stare novčanice, njih Olga skuplja već pola veka.


- Ima tu primeraka još iz vremena kralja Petra, kao i iz Titove Jugoslavije, koje su baš popularne među turističkim grupama, pogotovo Španci to vole. Slovenci se "lepe" na novčanice od 500 milijardi dinara, uvek kad kupe kažu: "Sad sam bogat!" - kroz smeh priča Olja, koja je inače radila 35 godina u muzeju.


Ikona otišla u Istanbul

I Radmila je penzionerka, pa na Kalemegdanu već četiri godine zarađuje "neki dinar preko" prodajući suvenire.


- Najbolje ide sad kad krenu da dolaze turističke ture brodovima i lepo vreme izvuče sve na ulice, pa šetači uvek obiđu tvrđavu. Rusi su najbolji kupci, privlače ih kitnjaste stvari, kao snežna kugla Hrama, magneti, ukrasni tanjiri i šolje na kojima piše "Beograd". Kinezi se uvek cenkaju i sve traže upola cene, Italijani kupuju skuplju robu, naročito ručno rađene unikatne lutke u narodnoj nošnji, Turci vole vazice i ikonice, iznenadila sam se kad je jedan gospodin iz Istanbula izričito tražio ikonu Svetog arhanđela Mihajla, kaže da je pravoslavac i da slavi tu slavu - seća se Radmila.


Ona kaže da ne propusti priliku da od stranaca nauči kako se na njihovom jeziku kaže "hvala" i "vidimo se ponovo", zna i kako se koji predmet kaže na ruskom, francuskom i engleskom, a naučila je i ona strance pokoju srpsku reč.

POVEZANE VESTI

Subota 18.06.2011. 08:31
Хрвати и Словенци се гнушају опанака. Ко није са њима живео не зна. Срам вас било за ову лаж и обмањивање народа. Гаде ми се данашњи новинари.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online