Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 05.06.2011.
09:47
Politika A

Dinkić: Plaše nas se i vlast i opozicija

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da se i vlast i opozicija plaše njihovih ideja i dobrih rezultata na izborima, ocenjujući da će URS biti među prve tri plasirane partije na sledećim izborima.

Dinkić je, takođe, izrazio uverenje da će DS podržati koncept decentralizacije URS-a, kada se zakoni o tome polovinom juna nađu na dnevnom redu parlamenta.

"Ova situacija me samo uverava da je ovo što radim dobro, jer se neki naši konkurenti, bilo da su u vlasti ili opoziciji, plaše naših ideja i dobrih rezultata na

Svi ga se plaše Mlađan dinkić

izborima... ovako, pošto znaju da imamo jedan od najboljih programa na političkoj sceni, onda nas se plaše", rekao je Dinkić za "Politiku".

Posle sakupljenih više od pola miliona potpisa građana za predlog decentralizacije Srbije, na primedbu da, kako stvari sada stoje, još nikome ne pada na pamet da krene za njim, Dinkić je rekao da je mnogo onih koji bi da idu u postizbornu koaliciju sa njima. "Ja ne znam ko ne bi hteo. Možda jedna jedina stranka u Srbiji - SRS", kaže Dinkić.

"Svakodnevno razgovaramo s koalicionim partnerima i verujem da će nas podržati. Prvi zakoni koji će ići u Skupštinu, sredinom juna, jesu naši zakoni, pre svega predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Još je samo potrebno da prikupimo potpise najmanje 84 poslanika da bi to stavili na dnevni red. A te potpise ćemo imati sledeće nedelje", rekao je Dinkić.

Dinkić podseća da je URS svoj koncept platforme za decentralizaciju pokrenuo pre godinu dana, smatrajući da je to osim evropskog puta Srbije, glavno unutrašnje pitanje u zemlji, ali pošto kod drugih stranaka nije bilo interesovanja za to, pristupili su sakupljanju potpisa od građana.

Autocenzura gradonačelnika Užica

Dinkić nije želeo da potvrdi da je pokrenuta inicijativa da DS napusti koaliciju sa URS-om, zato što su gradske vlasti Užica izračunale da bi na osnovu uvećanja prihoda iz budžeta od 368 miliona dinara, na ime povećanih nadležnosti, imale uvećanje troškova za izdatke u prosveti i zdravstvu od 400 miliona.

"Protivnici decentralizacije plasiraju neistine jer nemaju nijedan drugi argument. Naš predlog donosi više novca svim opštinama, a nadležnosti se ne povećavaju, ostaju iste... za sada je očigledno da se užički gradonačelnik (Jovan Marković) uplašio naše inicijative i nije smeo da stane iza nje zbog autocenzure. Nije znao šta će o toj  inicijativi misliti vrh njegove stranke", ocenio je Dinkić.

“Tadić i ja imamo istu viziju“

Dinkić je rekao i da sa predsednikom Borisom Tadićem razgovara o evropskoj agendi i decentralizaciji, kao i da ga posmatra kao jednog od koalicionih partnera, bez ikakvih emocija.

Dinkić veruje u dalju saradnju sa Tadićem

"Mi sarađujemo, imamo istu viziju evropskog puta Srbije i verujem da imamo isti pogled ka decentralizaciji", rekao je Dinkić i dodao da sa Srpskom naprednom strankom nema nikakve kontakte i da ne zna šta njeni članovi misle o pitanju decentralizacije.

Dinkić je rekao i da smatra da partije treba da imaju predstavnike u upravnim odborima, ali da ne treba da vode javna preduzeća.

"Mora da se napravi konsenzus da to prestanu sve partije istovremeno. Sistem se neće promeniti ako to uradi samo jedna stranka. Ja mislim da i Boris Tadić ima slično mišljenje o ovom problemu i da ćemo to urediti zakonom", zaključio je Dinkić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 09:48
Mnogo ste ruzni,svaki put se prestravim kad vas vidim na tv-u,reptili!
Nedelja 05.06.2011. 10:19
vreme je da ovaj gilipter odgovara za teska, razbojnistva, pljackanje banaka po citavoj srbiji. za teske prevare i obmane gradjana srbije, pod okriljem antisrpske crvrnozute pederske koalicije. zasluzio je tamnicu sa kofom peska. kad izbroji sva zrnca, onda mogu i da ga puste.
Nedelja 05.06.2011. 10:21
jugoslovenska vlast i jugoslovenska opozicija su najbolji zastupnici interesa svih nasih naroda i narodnosti ,i bratstva i jedinstva, i borbe protiv srpskog nacionalizma. za neke se ne zna cije interese zastupaju, da li srbije ili svojih maticnih drzava . srbi iz cele srbije se moraju udruziti ,ali ne da budu i dalje sluge jugoslovenskih interesa ,vec da interes srbije i srba iz srbije nastane. umesto jugoslovenske ideje slaba srbija jaka jugoslavija/beogradska/,ideja JAKA SRBIJA ,jer samo jaka srbija moze zatupati interese naseg naroda ovde i u ostalim jugoslovenskim drzavama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online