Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.06.2011.
14:15
D. Dekić - Vesti A

Generalova desna ruka

Hapšenje i prebacivanje u Hag bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u žižu javnosti dovelo je njegovog i advokata porodice Mladić, Miloša Šaljića. Ovaj čovek kome penzionisani general slepo veruje trčao je proteklih dana iz suda u sud, nosio papire, svakodnevno obilazio Mladića, bio u pratnji njegove porodice i davao izjave brojnim svetskim medijima.

Miloš Šaljić

Priznaje da mu uloga centralne medijske figure ne prija, jer je previše zamorna, ali spreman je da izdrži zbog čoveka s kojim je najbliži prijatelj od davne 1967. godine.
 

Šaljić je bivši sudija Vojnog suda u Beogradu, a po činu je bio potpukovnik. Poreklom Crnogorac, rođen je u selu Dubovik kraj Peći, 8. novembra 1937. godine, od oca Rastka i majke Petre. Odrastao je uz dva brata i dve sestre. Majka je bila domaćica, a otac poljoprivrednik. Rastko je sa njive otišao u partizane tokom Drugog svetskog rata, gde je ranjen, zato je u socijalizmu rano otišao u penziju kao vojno lice. Šaljić se ponosi roditeljima koji su uspeli da petoro dece fakultetski obrazuju.


Završio je Pravni fakultet u Beogradu i službovao u JNA sve do 1992. godine, kada je kao predsednik sudskog veća doneo oslobađajuću presudu za tek nedavno aboliranog generala Vladu Trifunovića i pukovnike JNA u penziji Berislava Popova i Sretena Raduškog.
 

- Ta moja odluka se nije dopala tadašnjom političkom vrhu na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Smenjen sam sa dužnosti predsednika Vojnog suda i postavljen za referenta u Ministarstvu odbrane SRJ. Posle dve godine tražio sam da budem penzionisan i tadašnji ministar odbrane pokojni Pavle Bulatović mi je izašao u susret - priča Šaljić koji je prema sopstvenom kazivanju u advokaturi od 23. februara 1995.
 

U vreme dok je bio predsednik Vojnog suda, učestvovao je u akciji "svi za sve", kada je prisustvovao razmeni četvorice Hrvata koji su bili osumnjičeni za zločine nad Srbima. Razmena je tekla po odluci tadašnjeg predsednika Vlade SR Jugoslavije Milana Panića, a Šaljić tvrdi da je lično bio protiv razmene.
 

Žali što ne može da ode na rodno Kosovo, jer je sudio nekim od Albanaca koji su podigli pobunu u južnoj pokrajini 1981. godine.
 

Okružen predstavnicima medija
 

Njegovo prijateljstvo sa Ratkom Mladićem počelo je na službovanju u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, u Skoplju. Bili su kolege oženjene školskim drugaricama i neprekidno su se družili, sve do momenta kada je haški optuženik postao begunac od pravde.


- Odlazili smo zajedno na letovanja, izlete, rođendane, svadbe i sva veselja i proveli porodično previše lepih trenutaka zajedno - seća se.
 

Tvrdnje onih koji su bili u kontaktu sa bivšim vojnim vođom bosanskih Srba da je težak sagovornik i gotovo nemoguć za razgovor, negira. Kaže da je Ratko Mladić vrlo prijatan, veseo i duhovit čovek i da je možda poslovno bio "tvrd" pregovarač, zato što je principijelan čovek.
 

Šaljić je uz Mladićevu porodicu bio svih 16 godina koliko ima od kada je Ratko nestao iz javnosti i osim kao porodični prijatelj bio i branilac Mladićeve supruge Bosiljke i snahe Biljane u sudskim procesima.


Svog prijatelja je proteklih dana branio svim sredstvima, tvrdeći da mu se psihičko stanje posle privođenja znatno pogoršalo i da s njim nije moguće raspravljati o odbrani u Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za genocid. Osuda iz sudskih struktura Šaljiću je stigla i zbog papira na kojem je navedeno da Mladić boluje od raka limfnih žlezda. Šaljić tvrdi da je papir dobio od jednog agenta američke CIA.
 

On na to odmahuje rukom i ističe da kada je prijatelj u pitanju sve je dozvoljeno.
 

- Ja i dalje ne tvrdim ništa, već sam taj papir samo prezentovao javnosti. Neka neko proveri, pa će vreme pokazati šta je istina - naveo je on i priznao da jeste hteo da spreči Mladićev odlazak u Hag zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja.


Zadovoljan je što mu se poslednjih dana javljaju brojni građani i pružaju podršku, ali i kolege advokati da pitaju treba li mu pomoć u slučaju Mladić. On nastavlja da brani svog prijatelja i generala kao jedan od advokata u timu koji će pripremati sve što je Mladiću potrebno za odbranu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.
 

Šaljić je oženjen Milenom koja je diplomirani ekonomista i imaju troje dece, Tanju i blizance Bojanu i Bojana. Ćerke su krenule majčinim stopama i diplomirale ekonomiju, dok je Bojan zastao s pravima i radi u jednoj špediterskoj firmi. Obe kćeri su mu podarile po dva unuka, pa se unučici nada od sina.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 14:23
Уз велике људе иду и велики пријатељи. Господине Шаљићу ви браните и част цијелога српског народа са лијеве стране Дрине, желимо ти сву срећу!!!
Nedelja 05.06.2011. 14:34
Da ti nama zivis i jos dugo pozivis, da branis i odbranis naseg generala ! Oformi taj Fond za pomoc njemu, objavi to, da pomazemo nasem generalu i njegovoj odbrani koliko mozemo !
Nedelja 05.06.2011. 15:16
Video sam Saljica pre neki dan preko puta "specijalnog suda" kod dusanovackog doma zdravlja,skromno obucen,ko u u vojsci,celican hod i stav,u prevodu pravi covek i ljudina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online