Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 04.06.2011.
11:07
Večernje novosti A

Holandija, Belgija i Poljska koče put Srbije u EU

Za nepunu godinu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ratifikovalo je čak dve trećine članica Evropske unije. Ostalo je da to učini još samo devet zemalja, ali bi evropska trojka - Holandija, Belgija i Poljska - mogla da zada ozbiljnu glavobolju Beogradu.

Srbija čeka ratifikaciju SSP
 

Najteža prepreka na putu ratifikacije do sada je, zbog tvrdog stava po pitanju saradnje sa Hagom, bila Holandija. Ali, iz ove zemlje stižu naznake da bi hapšenje Ratka Mladića moglo da znači i zeleno svetlo za SSP.


Predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga kaže za ”Novosti” da će u holandskom parlamentu verovatno biti pronađena većina za usvajanje ovog dokumenta:
 

- Moguće je da se glasovi pronađu u kombinaciji vlasti i opozicije. Jer, među vladarima je stranka Slobode koja se protivi proširenju EU. Ipak, u opoziciji ima partija koje bi podržale ratifikaciju SSP.
 

Potpredsednik Evropskog komiteta holandskog parlamenta Hari van Bomel, iz redova socijalista, poručuje:
 

- Glasaćemo za ratifikaciju sporazuma, ali će kod podrške statusu kandidata već ići teže.
 

Na spisku onih koji još nisu usvojili SSP su i Belgijanci, koji imaju problema sa formiranjem vlade već godinu dana, pa im ”naša briga” nije ni na pameti.
 

Sa Poljacima imamo spor oko imovine, tačnije vlasništva nad zgradom Ambasade Srbije u Varšavi, i iz ove zemlje je jasno poslata poruka da ratifikacije SSP neće biti dok se problem ne reši. Poljska je sledeća predsedavajuća EU, pa bi bilo dobro da nam sporazum odobri dok vodi ”klub 27”.
 

Kod preostalih sedam zemalja koje još nisu stavile ”paraf” na dokument kasni se uglavnom zbog komplikovane administrativne procedure za potvrđivanje ovakvih sporazuma, a ne zbog nedostatka političke volje ili nekih konkretnih bilateralnih problema.
 

Dosadašnja praksa pokazuje da proces ratifikacije SSP traje od dve do tri godine. U junu ističe godinu dana otkako je ugovor sa Srbijom krenuo u ”osvajanje” parlamenata zemalja EU. Dokle god sve zemlje ne budu ratifikovale SSP, ne mogu se otvoriti pregovori o članstvu.
 

- Nakon što je Velika Britanija, koja ima veoma tvrd stav kada je reč o saradnji sa Hagom, ratifikovala SSP, očekujem da i preostale zemlje to učine najkasnije do kraja godine, kada treba da se odlučuje o našem statusu kandidata - kaže Nikola Jovanović iz Centra za novu politiku.

POVEZANE VESTI

Subota 04.06.2011. 11:21
Koga boli .!. za EU, Poljsku, Holandiju, Belgiju...
Subota 04.06.2011. 11:22
Vrlo vazno sto nece da daju saglasnost,jer velika vecina Srba ionako ne zele da budu clanovi EU,koju bi vec sada nekoliko clanica glatko napustile,ali ne znaju kako jer su pred bankrotom.Ambasador Srbije u Australiji Neda Maletic,videvsi,ili po naredjenju,da je Tadici i vlast prezrena kod Australijskih Srba,nakon god. dana svog boravka setila se da postoji srbska zajednica. Pokusava na sve nacine da udje,i da nesto organizuje,ali svi je odbijaju,i preporucuju jugo klub,ili penzionere,mozda je prime.Nece zajednica da ista sa njom org,jer bi time dokazala da podrzava izdajnicku vlast i hapsenje heroja Generala Ratka Mladica.
Subota 04.06.2011. 12:52
Bas se brinem, necu moci spavati nocas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online