Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 01.05.2014.
20:11
Beta A

Odložen početak Mladićeve odbrane

Odbrana generala Ratka Mladića, optuženog za genocid nad nesrbima tokom rata u BiH, počeće pred Haškim tribunalom 19. maja, saopštio je danas sud u Hagu.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

Početak dokaznog postupka Mladićeve odbrane prethodno je bio zakazan za 13. maj. Raspravno veće odobrilo je odlaganje od nedelju dana, pošto su Mladićevi branioci zatražili odlaganje od tri sedmice zbog tehničkih poteškoća.

Kao razlog, odbrana je navela navela da zbog problema u sudskom kompjuterskom sistemu nije mogla da na vreme pripremi i obelodani sve dokumente koje će upotrebiti u svom dokaznom postupku. Kako piše u zahtevu, ti problemi su nastali usled prelaska tribunalove kompjuterske mreže sa operativnog sistema vindouz XP na vindouz 7 (Windows 7).

"Otkrićemo sve neistine Haškog tribunala"

Izlažući Mladićev zahtev za oslobađanje, njegov pravni zastupnik Dejan Ivetić je, sredinom marta, rekao da optuženi i odbrana "jedva
čekaju" da u svom dokaznom postupku razotkriju "sve neistine" tužilaštva i njegovih svedoka.

"Kada izloži istinu, general Mladić će pokazati da je
nevin...General Mladić nikada nije imao nameru, niti je naredio počinjenje zločina...Delovao je časno u odbrani svoje zemlje i svog naroda", podvukao je Ivetić.

Sekretarijat i tehnička služba suda negirali su, međutim, da su tehnički problemi bili takve prirode da bi mogli omesti pripremu odbrane. Tužilaštvo je upozorilo da bi odlaganje početka izvođenja dokaza odbrane dovelo do odugovlačenja celog suđenja.

Tribunal je 15. aprila odbio Mladićev zahtev da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za genocid nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95. Raspravno veće Tribunala ocenilo je da je, u nedavno završenom
dokaznom postupku, tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza protiv Mladića po svih 11 tačaka optužnice.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Predsedavajući sudija Alfons Ori je, saopštavajući odluku pretresnog veća, naglasio da su tužioci predstavili dovoljno dokaza po svim tačkama optužnice, na koje će Mladićeva odbrana imati prilike da odgovori u nastavku procesa.

U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, od 1992. do 1995. Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona
i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.

Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Tužioci su pred sudije izveli 164. svedoka, a još toliko svedočenja uveli su u spis u pisanom obliku.

Mladićeva odbrana najavila je da će u svom dokaznom postupku izvesti približno isti broj svedoka i da će joj za to trebati otprilike isto vremena koliko je utrošilo tužilaštvo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.05.2014. 20:17
да ти господ Бог да снаге да пљунеш у лице хашким смрдљивим судијама .ђенерале Младићу.легендо из рата,Сви су честити Срби уз тебе
Četvrtak 01.05.2014. 21:18
U Srebrenici nije POČINJEN GENOCID ta LAŽ je bila medijska priprema za sledeća DVA stvarna GENOCIDA Slučaj Srebrenica medijski pripreman, predimenzioniran i svesno iskrivljen da bi se stvorila slika o „zlim genocidnim Srbima“ i tako ublažila kritika javnosti za stotine hiljada proteranih Srba iz Kninske Krajine (samo dvadeset dana posle navodnog genocida u Srebrenici). Bombardovanje Republike Srpske (samo mesec i po dana posle navodnog genocida u Srebrenici), zatim bombardovanje Srbije (kao izgovor da se na KiM ponovo ne dogodi navodni genocid u Srebrenici) i tako dalje.
Četvrtak 01.05.2014. 21:30
Vreme ce sigurno uciniti BESMISLENOM tiradu o GENOCIDU u Srebrenici, tamo je streljano oko 1500 muslimanskih razbojnika (što jeste bio ratni zločin, ali ne genocid) zbog ubijanja više od 3500 Srba, uglavnom neboraca, tokom četiri godine (1992–1995), U potočarima je takođe sahranjeno oko 1500 naoružanih muslimana ubijeno u pokušaju proboja srpskih položaja, uprkos lokalnom primirju. „Međunarodna zajednica“ je to nazvala genocidom u kom je navodno stradalo oko 7000 muslimana – sve odraslih muškaraca, nasuprot srpskih žena i dece koje je pobio, poklao muslimanski krvnik iz Srebrenice, Naser Orić.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online