Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.08.2013.
21:50
Beta A

"Srbi želeli da ostanu u Jugoslaviji"

Odbrana Ratka Mladića tvrdila je danas pred Haškim tribunalom da bosanski Srbi tokom rata u BiH nisu mogli biti separatisti, kako je ih je nazvao veštak za istoriju i svedok tužilaštva Robert Donija, zato što su želeli da ostanu u Jugoslaviji.

Ratko Mladić u Haškom tribunalu
 

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, američki istoričar ostao je pri iskazu da su bosanskih Srbi, preko Srpske demokratske stranke (SDS), aktivno radili na razbijanju BiH.

"U to vreme, postoji SFRJ, Srbi žele da ostanu u njoj, a oni se označavaju kao separatisti. Kako neko ko želi da ostane u državi može biti separatista?", pitao je advokat Lukić.

Donija je odgovorio da su, uoči rata, u isto vreme, Muslimani i Hrvati imali težnju ka nezavisnosti BiH, a Srbi nameru da se od takve nezavisne BiH otcepe. Kao "primarni cilj" srpske strane svedok je naveo ostanak u Jugoslaviji zajedno sa Muslimanima i Hrvatima u okviru Bosne i Hercegovine, a odvajanje od nezavisne BiH, po njegovim rečima, bilo je sekundarni cilj, kada je opstanak Jugoslavije postao nemoguć.

Na sugestiju odbrane, Donija je potvrdio da je težnja ka nezavisnosti Muslimana i Hrvata "pojačavala separatističke namere" bosanskih Srba. Referendum o nezavisnosti BiH iz februara 1992. Mladićev branilac nazvao je "nezakonitim i protivustavnim", zato što je održan uprkos protivljenju jednog konstitutivnog naroda - srpskog, i protivno ustavnoj zabrani nacionalnog preglasavanja.

Veštak optužbe to je odbacio, naglašavajući da je Badinterova komisija, u ime tadašnje Evropske zajednice (EZ), uzela u obzir protivljenje koje su Srbi izrazili na svom plebiscitu u novembru 1991. godine, kada je kao uslov za priznavanje nezavisnosti BiH postavila održavanje referenduma po sistemu "jedan čovek-jedan glas".

Na sugestiju odbrane da se ishod takvog referenduma "unapred znao" i da je to pokazalo "dvostruke standarde" EZ, Donija je odgovorio da je EZ pokušavala da uvede red u procese osamostaljivanja na principu većinskog glasanja, nasuprot konceptu konstitutivnosti naroda, koji je poticao iz "staljinističkih vremena".

Osvrćući se na ratnu situaciju u Sarajevu, Mladićeva odbrana tvrdila je da Srbima nije bilo dozvoljeno da napuste grad i da su oni bili korišćeni kao "živi štit", morali da kopaju rovove, bili pljačkani i nasumično ubijani. Svedok Donija to je nazvao "propagandističkom karikaturom", koja ne odražava pravi položaj Srba u Sarajevu.

On je kazao da su Srbi koji su želeli da odu iz grada to mogli da učine, i precizirao da ih je pre rata u gradu bilo 150.000, a na kraju sukoba "20.000 do 60.000".

Odbrana je tvrdila i da su muslimanske snage, s proleća 1992. godine, "bez razloga" napale kolonu JNA koja se povlačila iz kasarne u Tuzli i "ubile i spalile decu", odnosno "regrute od 18-19 godina". Negirajući to, Donija je istakao da ni na beogradskom suđenju tuzlanskom zvaničniku Iliji Jurišiću nije utvrđeno ko je izazvao incident. Potvrdio je, međutim, da je tada ubijeno između 34 i 47 vojnika, i da nije čuo za žrtve na muslimanskoj strani.

Mladićeva odbrana danas je ponovila zahtev da broj radnih dana nedeljno, zbog generalove bolesti, bude smanjen sa pet na četiri. Predsedavajući sudija Alfons Ori rekao je da će raspravno veće taj zahtev razmotriti. Prošlog petka, zasedanje je bilo prekinuto zato što je Mladiću, po rečima branioca Lukića, utrnula desna strana tela usled niskog krvnog pritiska. Sudije su ranije odbile zahtev odbrane za skraćivanje radne nedelje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 22:17
Čuj to:američki istoričar. E pa moj američki istoričaru da li je Džordž Vašington bio separatista? Jeste? E pa šta? Mi Srbi ne želimo da živimo sa Bošnjacima i Hrvatima u istoj državi iz više razloga: Sa Bošnjacima jer su sa Turcima vršili genocid nad Srbima vekovima a sa Hrvatima zbog Jasenovca, Jadovna i sličnih mesta za koju vi kao američki istoričar sigurno niste čuli. Vas je u drugom svetskom ratu stradalo 300 hiljada što je manje nego što su bosanski Srbi stradali u drugom svestkom ratu. Vi ste tada imali 133,5 miliona stanovnika a bosanski Srba 1,5 miliona. Koja ste vi bagra!!!!
Utorak 27.08.2013. 14:57
Nije mi jasna ta ljubav ???zašto svi u istoj državi???a jedni druge mrzemo do kraja?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online