Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 29.05.2011.
12:02
J. Jelovac - Vesti A

Hajduk 21. veka

Srbi ili većina njih živeli su godinama u ubeđenju da general šeta sa bočicom otrova oko vrata i pištoljem za pasom, da ga nikada živog neće uhvatiti... Sve nade pale su u vodu kada je 26. maja 2011. u Lazarevu, pored Zrenjanina, sam rekao agentima BIA: "Ja sam Ratko Mladić".

Ratko Mladić 2011. godine
 



Interesantno je da nema nijednog imenjaka od Horgoša do Dragaša. U Srbiji je svega desetak porodica koje nose prezime Mladić, ali niko se od njihovih članova ne zove Ratko. Rođen je 12. marta 1943. u selu Božinovići kod Kalinovika. Tada je to bila teritorija Kraljevine Jugoslavije, danas tlo Republike Srpske.

Otac Neđo bio je partizan, ubile su ga ustaše 1945. u jurišu na rodnu kuću Ante Pavelića u selu Sunj. Ratko nikada nije saznao gde mu je grob. Znao je da kaže: "Moj sin je prvi posle mnogo generacija koji zna svog oca". Majka Stana bila je domaćica, a tokom rata u Bosni, u 80-oj godini života organizovala je Srpkinje da pletu čarape sinovima i muževima.
Ratko je oženjen Bosom, imaju sina Darka, ćerka Ana ubila se 1994. godine...
 

Kao mali želeo je da bude učitelj. Govorio je:

- Kada sam imao 11 godina promenio sam mišljenje zbog jednog izuzetno grubog postupka učitelja. Onda sam kratko vreme želeo da budem hirurg, a evo postao sam vojnik.

Završio je Vojno-industrijsku školu Teleoptik u Zemunu, Vojnu akademiju KOV i Komandno-štabnu akademiju, sa ocenom 9,57 i to prvi u klasi. Oficirsku karijeru počeo je u Skoplju 1965, gde je bio komandir automatičarskog voda u puku. Bio je najmlađi u jedinici kojom je komandovao. Godine 1989. imenovan je za načelnika odeljenja za nastavu tadašnje Treće vojne oblasti u Skoplju. Tu je bio do juna 1991, kada je postao jedan od pomoćnika komandanta Prištinskog korpusa.

Ubrzo, naređeno mu je da ide u Knin, na položaj niži od onog u Prištini. Rekao je "razumem" i latio se posla. Maja 1992. iz JNA je prebačen u novoformirane srpske snage u BiH. Govorio je da je njegov karakter ofanzivan, a to je prihvatljivo za vrhovnu komandu Republike Srpske. Narod ga je zbog toga poistovetio sa Karadžićem. Da nisu isti, videlo se kad je Mladić 1991. na upozorenje da će SAD i EU bombardovati srpske položaje, uzvratio: "Onda ću ja bombardovati London". Karadžić se tada ogradio rečima: "On je budala, to je idiotska i neodgovorna izjava!"


Neprijatelji su ga pamtili i po neobičnim izjavama. Kada ga je jedan hrvatski general pitao: "Šta ćemo za Jajce?", Mladić mu je odgovorio: "Gde ide da vi Hrvati imate tri jajca, a mi Srbi samo dva". I zauzme Jajce...

Zbog Srebrenice je 1995. proglašen za ratnog zločinca.

- Bilo bi ispravno reći za mene da imam rogove na glavi, da sam izvršio invaziju na Vijetnam, Kambodžu ili Foklandska ostrva. Nisam išao u Zaliv, ni u Somaliju. Branio sam kuću. Zapravo, moja kuća je jedna od prvih koja je spaljena u maju 1992. Gledao sam je kako gori, a nisam znao da li mi se iz nje spasla porodica. Znao sam ko je palikuća. Prvi komšija. Ali, nisam dozvolio da se nijedan hitac ispali u tom pravcu... Upravo zato, da sam sebe ne bih zatekao u osveti.

Krio se od 1996. Tokom svih tih godina govorilo se da Ratka možete sresti na utakmicama, kako šeta gradom, kako ćerki Ani pali sveće na grobu. Ani koja se u 23-oj godini ubila očevim trofejnim pištoljem iz koga je pucala sebi u glavu. To je ostavilo neizbrisiv trag na generalu Mladiću.

O toj tragediji svedočio je patolog dr Zoran Stanković koji je obavio obdukciju:

- Mladić mi je rekao da odsečem pramen njene kose i da će ga čuvati do kraja života. Učinio sam kako je tražio.

Od tad je, kažu oni njemu bliski, postao drugi čovek, bez straha i milosti. Nije imao pardona ni prema svojim pretpostavljenim, pa ni prema Miloševiću. Ljubodrag Stojadinović, koji je za vreme rata bio posrednik u komunikaciji zvaničnog Beograda i Srba u BiH, odao je detalje jednog njihovog telefonskog razgovora. Vodila se priča o pripremi akcije na Srebrenicu, Milošević je besno počeo da urla na Mladića i zapretio da će da ga streljati. Mladić mu je odgovorio: Nemoj da se dereš na mene, nisam ja tvoja žena, ako na nju uopšte smeš da povisiš ton!". I spustio slušalicu.


Ipak, zadatak nikad nije izdao.

- Nikad mojim jedinicama nisam izdao naređenje da se povuku. To ne bih učinio ni po cenu da imam milion života i da treba sve da ih izgubim. Za mene nema nazad. Nazad ide samo vojska koja je poražena. Srpska vojska nikad nije bila poražena, niti će biti. Nikad nema da se ide nazad.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 12:26
Tako je Generale!!! Nazad idu samo zastrasljeni i uspaniceni!!! U ratu bi trebalo da vazi samo jedno pravilo: ILI GINEMO SVI, ILI CEMO POBIJEDITI NEPRIJATELJA!!! Neka ti je Bog na pomoci!!!
Nedelja 29.05.2011. 12:40
Jasno je s koliko prodanih duša moramo da živimo na ovom podneblju,kad je i pored toliko činjenica koji svedoče o velikom rodoljubu, patrioti i profesionalcu,čini mi se ipak većini naroda lakše da ga vide u Hagu,nego da se bave njegovim fenomenom. Rat je rat,i Naseronja Orić javno priča da je imao naređenje da ne drži zarobljenike,po toj logici i Mladić je učinio isto! Štiteći srpske interese veliko breme je uzeo na svoja pleća i sad je celokupna javnost još sela na njega! Ne mora on biti ni junak, ni heroj ni za jednog licemera sa Balkana,jer je pre svega Ratko Mladić LJUDINA!
Nedelja 29.05.2011. 16:18
Јеби га , не можемо сви да будемо балије или ти дупелисци турски ( читај издајници ) , или усташе , ватиканске подрепне муве, па да нам буде драго што је ухапшен витез и јунак !!! Мора неко бити и Србин , јес да нас има колко има , ал довољно !!! Зато , живео ти мени ђенерале сто година !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online