Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.05.2011.
13:05
Đ. Barović - Vesti A

Hag i Tadić ne puštaju Šešelja

Patrik Robinson obavestio Ujedinjene nacije da će suđenje lideru radikala trajati do septembra 2012. godine.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson obavestio je Ujedinjene nacije da će lider radikala Vojislav Šešelj provesti u pritvoru u Sheveningen još najmanje godinu dana. Time su i zvanično raspršene nade Šešeljevih simpatizera da bi on mogao da učestvuje na sledećim parlamentarnim izborima u Srbiji, početkom sledeće godine.

Presuda u septembru 2012: Vojislav Šešelj


"Procenjuje se da će presuda Šešeju biti izrečena u septembru 2012, ali je to samo okvirno", piše u Robinsonovom izveštaju UN u kome još stoji da je protiv Šešelja podignuta i treća optužnica za nepoštovanje suda, a da će suđenje za onu prethodnu biti održano verovano do kraja juna ove godine.


Portparol sudskog dela Tribunala Nerma Jelačić kaže da se u trećoj optužnici Šešelj tereti "jer nije postupio po nalozima kojima je od njega traženo da sa svog sajta ukloni tri knjige i pet podnesaka, koje je on podneo u okviru glavnog suđenja i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda".


- Tribunal nema mandat da fizički uklanja nečiji vebsajt i za to je očigledno potrebna saradnja, a nje nema - objasnila je Jelačićeva.


Pravni savetnik Šešelja Boris Aleksić nije iznenađen ni novom optužbom, ni najavom Robinsona.


- Očigledno su se ponovo preklopili interesi i vlasti u Srbiji i međunarodne zajednice, ali i svih zaposlenih u Hagu da suđenje Šešelju što duže traje. Režim Borisa Tadića je sigurno učinio sve da se Šešelj ne pojavi u Srbiji za ove izbore, a međunarodna zajednica ne krije da bi njegov povratak uzdrmao "demokratske snage" za koje je uverena da će i formalno priznati nezavisnost Kosova. Pri tom, službenicima u Hagu eto divne vesti da još najmanje godinu dana primaju enormne zarade, a ne rade ništa - tvrdi Aleksić.


Prema njegovim rečima, da Haški tribunal ima želje, prvostepeno suđenje Šešelju bi moglo da se završi do kraja ove godine.


- Svima je jasno da nikome u Hagu ne odgovara da se to suđenje što pre završi. Napravio sam grubu računicu da je svaki od tužioca za ovih devet godina procesa zaradio najmanje po dva miliona evra, a ukupno ih je pedesetak u Tužilaštvu. Ko bi se odrekao zlatne koke kao što su plate UN - pita Aleksić.

Presuda Karadžiću 2014?


Predsednik Haškog suda UN je obavestio i da će ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju biti zakazano u junu i da će trajati oko 13 meseci.


Presuda generalu Momčilu Perišiću se očekuje u avgustu ove godine, a okončanje postupka protiv Radovana Karadžića do juna 2014. godine.


Proces protiv generala Zdravka Tolimira trebalo bi da se okonča do oktobar 2012, a suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju do jula sledeće godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2011. 13:08
sad mogu i da ga puste. mladic je spreman. izdaja...
Četvrtak 26.05.2011. 15:07
e ovdje skini ljagu sa srbije ako si i 5% čovjek Bo Ta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online