Četvrtak 26.05.2011.
13:05
Đ. Barović - Vesti

Hag i Tadić ne puštaju Šešelja

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson obavestio je Ujedinjene nacije da će lider radikala Vojislav Šešelj provesti u pritvoru u Sheveningen još najmanje godinu dana. Time su i zvanično raspršene nade Šešeljevih simpatizera da bi on mogao da učestvuje na sledećim parlamentarnim izborima u Srbiji, početkom sledeće godine.

Presuda u septembru 2012: Vojislav Šešelj


"Procenjuje se da će presuda Šešeju biti izrečena u septembru 2012, ali je to samo okvirno", piše u Robinsonovom izveštaju UN u kome još stoji da je protiv Šešelja podignuta i treća optužnica za nepoštovanje suda, a da će suđenje za onu prethodnu biti održano verovano do kraja juna ove godine.


Portparol sudskog dela Tribunala Nerma Jelačić kaže da se u trećoj optužnici Šešelj tereti "jer nije postupio po nalozima kojima je od njega traženo da sa svog sajta ukloni tri knjige i pet podnesaka, koje je on podneo u okviru glavnog suđenja i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda".


- Tribunal nema mandat da fizički uklanja nečiji vebsajt i za to je očigledno potrebna saradnja, a nje nema - objasnila je Jelačićeva.


Pravni savetnik Šešelja Boris Aleksić nije iznenađen ni novom optužbom, ni najavom Robinsona.


- Očigledno su se ponovo preklopili interesi i vlasti u Srbiji i međunarodne zajednice, ali i svih zaposlenih u Hagu da suđenje Šešelju što duže traje. Režim Borisa Tadića je sigurno učinio sve da se Šešelj ne pojavi u Srbiji za ove izbore, a međunarodna zajednica ne krije da bi njegov povratak uzdrmao "demokratske snage" za koje je uverena da će i formalno priznati nezavisnost Kosova. Pri tom, službenicima u Hagu eto divne vesti da još najmanje godinu dana primaju enormne zarade, a ne rade ništa - tvrdi Aleksić.


Prema njegovim rečima, da Haški tribunal ima želje, prvostepeno suđenje Šešelju bi moglo da se završi do kraja ove godine.


- Svima je jasno da nikome u Hagu ne odgovara da se to suđenje što pre završi. Napravio sam grubu računicu da je svaki od tužioca za ovih devet godina procesa zaradio najmanje po dva miliona evra, a ukupno ih je pedesetak u Tužilaštvu. Ko bi se odrekao zlatne koke kao što su plate UN - pita Aleksić.

Presuda Karadžiću 2014?


Predsednik Haškog suda UN je obavestio i da će ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju biti zakazano u junu i da će trajati oko 13 meseci.


Presuda generalu Momčilu Perišiću se očekuje u avgustu ove godine, a okončanje postupka protiv Radovana Karadžića do juna 2014. godine.


Proces protiv generala Zdravka Tolimira trebalo bi da se okonča do oktobar 2012, a suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju do jula sledeće godine.

2024 © - Vesti online