Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 26.05.2011.
04:33
RTS A

BBC ne priznaje Kosovo

Južna srpska pokrajina na sajtu britanskog javnog servisa BBC, nema tretman države već "teritorije", iako je London, među prvima, priznao samoproglašenu nezavisnost vlasti u Prištini.

Jedan od najposećenijih svetskih Internet portala, u svojoj sekciji "Profili država", samoproklamovanu republiku Kosovo prikazuje pod odrednicom "teritorije" koja je jasno izdvojena od rubrike "Države".


Tako se Kosovo i Metohija, u opisu koji daje BBC, našlo u društvu drugih "teritorija" - Abhazije, Čečenije, Korzike, Dagestana, Ingušetije, Severne i Južne Osetije, ali i entiteta poput Grenlanda koji je, uz autonomiju, ipak, deo Danske.

Za BBC Kosmet nije nezavisna država


BBC Kosmet opisuje kao "siromašnu teritoriju" koja je, uglavnom, naseljena Albancima i koja je jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije u februaru 2008. godine.


Teritoriju je odmah priznao SAD, kao i najznačajnije države EU. Međutim, Srbija se, uz podršku svog "moćnog saveznika Rusije", obavezala da ne dozvoli samoproklamovanoj republici Kosovo da dobije mesto u Ujedinjenim nacijama, konstatuje BBC.


Kosmet je, takođe, okarakterisano kao teritorija na kojoj su se vekovima razvijali napeti odnosi između Srba i Albanaca. Posle konflikta koji su rasplamsali etničke podele i represije, pokrajinu od 1999. do 2008. godine nadgledao je UN, a pomirenje između albanske većine - koja podržava nezavisnost i srpske manjine - ostaje nedostižno.


BBC podseća da je region jedan od najsiromašnijih u Evropi, u kojem je poljoprivreda glavna ekonomska delatnost, iako Kosmet poseduje bogata nalazišta ruda.


Etnički Albanci, kojih je oko dva miliona, čine oko 90 odsto ukupne populacije. Oko 100.000 Srba je ostalo na Kosmetu, nakon posleratnog proterivanja nealbanaca. Srpska manjina živi na odvojenim teritorijama koje nadgleda NATO. Predstavnici međunarodne zajednice su naveli da su zabrinuti zbog sporog napretka u ostvarivanju prava Srba u pokrajini, piše BBC.

"Simbol zlatnog doba Srbije"


Britanski sajt se osvrće i na istoriju ovog regiona koji je bio centar srpskog carstva do sredine 14. veka. Sajt navodi da su Sloveni i Albanci živeli na Kosmetu od 8. veka i da Srbi Kosovo i Metohiju smatraju kolevkom svoje države.


Kroz vekove, kako se etnički balans menjao u korist Albanaca, Kosmet je postao simbol zlatnog doba Srbije, opisanog u epskim pesmama.


Poraz Srbije u Kosovskoj bici 1389. godine doneo joj je vekove ropstva pod muslimanskom Otomanskom imperijom. Srbija je povratila kontrolu nad Kosovom i Metohijom 1913. godine, kada je ta provincija postala deo Jugoslavije.


BBC navodi i ko su savremeni lideri u Prištini, a za Hašima Tačija se, između ostalog, kaže da "kao bivši lider Dreničke grupe, sumnjiči i za učešće u trgovini ljudskim organima Srba ubijenih tokom konflikta 1999. godine".


Sa druge strane, opisujući Srbiju, britanski sajt u broj stanovnika i površinu uključuje i stanovništvo i površinu Kosova i Metohije. I na priloženim mapama Kosmet je u sastavu Srbije, iako je London, među prvima priznao samoproklamovanu nezavisnost vlasti u Prištini.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2011. 07:08
Gledaj molim te "od 8 veka na Kosovo zajedno živeli Srbi i Albanci". Da niste sličajno i vi od 8 veka živeli zajedno sa Indijancima u Americi.
Četvrtak 26.05.2011. 08:21
Naravno da BBC ne može drugačije jer imaju uvid u Londonski Ugovor iz 1915 godine čija je mapa napravljena po stanju etničkih grupa na terenu. Da je taj Ugovor realizovan Srbija bi 1918 bila do Prokletija i možda bi albanci imali još jednog Rizu Haljimija u Parlamentu Kraljevine Srbije i to je sve. Imaju Britanci veliko istorijsko iskustvo i BBC možda sluti da če u budućnosti neki pravi Srbin da postavi stvari na svoje mesto onako kako je i predviđeno Londonskim Ugovorom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online