Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
12:13
Vestionline, Tanjug A

Velike sile uputile kritike: Za neuspeh institucija odgovoran je Tači

Dan nakon što je kosovski predsednik žestko kritikovao međunarodnu zajednicu zbog neisupnjenih obećanja prema Kosovu, EU, SAD i Velika Britanija su ukazale na neuspehe institucija u Prištini za koje je, kako kažu, odgovoran Hašim Tači, piše prištinska "Koha".

EPA//Valdrin Xhemaj
Tači je rekao da formiranje Specijalnog suda znači i nepoverenje prema Albancima

EU, SAD i Velika Britanije su, prema pisanju tog lista odbacile Tačijeve navode da je Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran pod njihovim pritiskom i da je s tim u vezi bilo neke "trgovine".

Tači je, naime, dan ranije na predstavljanju izveštaja o tome kakva je percepcija građana Kosova o Specijlnom sudu za ratne zločine OVK, koji su sačinile nevladine organizacije, izjavio je da je na formiranje tog suda pristao da bi održao strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO.

- Pristao sam da vodim nepravičan istorijski proces prema Kosovu, uprkos masovnom političkom i građanskom mišljenju prema formiranju ovog Suda - rekao je Tači i dodao da je Prištini s druge strane obećano da će, ako Specijalni sud bude formiran, ubrzo postati član Saveta Evrope, da će dobiti viznu liberalizaciju, da ćemo imati masovnu podršku za članstvo u Unesku, da ćemo uspostaviti Oružane snage i dobiti nova priznanja kosovske nezavisnosti - rekao je Tači.

Kosovo je, kazao je Tači, održalo reč, osnovalo je Specijalni sud, ali međunarodna zajednica nije ispunila ni jedno od svojih obećanja. Umesto toga, rekao je Tači, evropski put Prištine je sada otežan.

Osnivanje Specijalnolnog suda je došlo kao međunarodna politička potreba, precizirao je Tači istakavši da Priština na to treba da gleda kao na prednost i priliku da se očisti od mrlja, preneli su mediji.

- Kao predsdnik države, posvećen sam istini i pomirenju. Ali Specijalni sud će biti samo pravda u moru nepravde koja se desila na Kosovu. Pitanje je da li će doneti istinu i da li će ovaj sud doneti međuetničko pomirenje - upozorio je Tači i dodao da budući da je taj sud formiran samo za suđenje Albancima za zločine nad Srbima u međuvremenu, kako je rekao, "raste entuzijazam za Srbe i Srbiju ".

Tači je rekao da formiranje Specijalnog suda znači i nepoverenje prema Albancima, te da je odluka o osnivanju tog suda došla više kao politička potreba međunarodne zajednice, nego istinske pravde.

Dok je Tači kritikovao međunarodnu zajednicu zbog navodno neisupnjenih obećanja skup je napustio ambasador Velike Britanije u Prištini.

Prema izveštaju nevladinih organizacija, koji je bio predmet ovog skupa, većina građana Kosova nije upoznata sa svrhom, mandatom i obimom delovanja ovog suda.

Specijalni sud je osnovan za zločine tzv. OVK nad Srbima u periodu od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000.

Rezultati ovog istraživanja su pokazala da albanska zajednica smatra da će optužnice biti selektivne i nepotpune, dok Srbi izražavaju nepoverenje u tu pravosudnu instituciju.

Dve trećine, ili 69 odsto ispitanika srpske nacionalnosti veruje da je malo verovatno da će Specijalni sud za Kosovo doneti pravdu za srpske žrtve a, čak 82,1 odsto ispitanika srpske nacionalnosti i skoro polovina ispitanika albanske nacionalnosti smatra da je ugrožena bezbednost svedoka koji će se naći pred Specijalnim sudom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online