Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.05.2011.
08:50
A

Dražu finansirali najbogatiji Srbi!

Milomir Sajić (88), iz sela Dići pored Ljiga, lični šnajder generala Dragoljuba Mihailovića, koji je za vreme rata četničkom komandantu sašio tri odela i šest šajkača, tvrdi da je od 1941. do 1944. godine u više od 100 navrata maskiran u prosjaka, iz Beograda na Ravnu goru preneo preko 15 miliona ondašnjih dinara, koje su trgovci i poznati industrijalci poklonili Ravnogorskom pokretu!

Milomir Sajić raznosio novac četničkim komandantima

"Za organizaciju četničkog kongresa u selu Ba, Gordana Bajloni, ćerka poznatog beogradskog industrijalca, dala mi je na ruke četristo 'iljada dinara. Pare sam na Ravnoj gori predao četničkom komandantu za Srbiju, generalu Miroslavu Trifunoviću. Novac su davali i drugi moćni ljudi tadašnjeg Beograda, a najizdašniji su bili industrijalci i trgovci", priča Milomir.


Aca Pavlović, vlasnik fabrike keramičkih pločica u Skoplju, u nekoliko navrata davao je od pedeset do sto hiljada dinara. Svetislav Mitić, vlasnik fabrike svile u Zemunu, jednom prilikom je na Ravnu Goru poslao dvesta hiljada. Pare je četnicima slao i poznati beogradski gvožđar Milovan Gođevac, otkriva ovaj vitalni starac.

Donatore je po Beogradu pronalazio komandant Avalskog korpusa Saša Mihajlović, dok je Velisav Sajić, Milomirov stric, predratni vodoinstalater na dvoru, određen da pronađe kurira sposobnog da neopažen iz Beograda iznese dogovorene ogromne novčane priloge. Izbor je pao na Milomira, ne samo što mu je bio sinovac, već i zbog obuke koju je kod četničkog kapetana Mirka Lalatovića prošao sa odličnim uspehom.


"Kapetan Lalatović me je naučio kako da gledam u oči i da lažem. U Beograd sam dolazio preobučen u prosjaka, sa sviralom zadenutom za pojas. Putovao sam vozom od Kadine Luke ili Krivog Potoka u Beograd i obratno. Kad je rat započeo, još nisam imao 18 godina, ali se nisam plašio. Za kralja i otadžbinu sve bih uradio, a sve te silne pare preneo sam u ambulji, ciganjskoj torbi, okačenoj o rame", hvali se Milomir.


Nekadašnji četnik iz Dića tvrdi da je novac prikupljen u Beogradu davao na ruke svim viđenijim četničkim vođama sa Ravne gore, koji su darodavcima za uzvrat izdavali uredne potvrde overene četničkim pečatom.


"Komandanti kojima sam donosio novac izdavali su potvrde za svaku paru koju su primili od naših dobročinitelja. Od tih para kupovalo se svašta, ali najviše hrana. Plaćao se čak i smeštaj. Bogate gazde su uzimale obično novac, a oni siromašniji mast i brašno. Parama koje je dala Bajlonijeva ćerka kupljena su dva vagona brašna koja su doterana vozom u Pranjane, odakle je deljeno seljacima", priseća se stari četnik.


Poslednji put, Milomir je svog komandanta Dragoljuba Mihailovića video u Goraždu, u novembru 1944. godine. Tada je sa još 13 svojih drugova dobio zadatak da se vrati u Srbiju kao komandos, gde je 1946. godine uhapšen i nekoliko meseci zverski mučen.

Kalabić nosio šajkaču broj 62


Ravnogorci su Milomira Sajića angažovali, pre svega, zbog njegovih zlatnih ruku. Abadžija po zanatu, još tada, kao golobradi mladić, znao je da za jedan dan sašije i po 10 šajkača. Za četiri meseca, koliko je slovio za ličnog Čičinog šnajdera, pre nego što je prekomandovan u kurira, gotovo svim viđenijim četnicima uze je meru. Kako kaže, najviše materijala išlo je u šajkaču za Nikolu Kalabića jer je bio prava ljudeskara. Nosio je šajkaču broj 62. Čičina glava je prema Sajićevim rečima bila za bar pet brojeva manja.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 10:49
Kako se ovaj članak savršeno nadovezuje na sinoćni "Insajder" u kome su govorili o finansiranju stranaka!!! Svako ko ima razvijen biznis i ulaganja u profitabilne poslove (da ne kažem dilove) sigurno da želi da zaštiti svoje interese.Od kad je sveta i veka ovaj zakon je van svakog zakona!Tu obična boranija-raja nema šta da se pita,ko ima Boga za ujaka može da pokupi mrvice od kolača sa astala pre nego što miševi dođu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online