Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 15.01.2014.
09:44
jutarnji.hr, mondo.rs A

Šta Hrvati misle o ''Ravnoj gori''?

Zagrebački "Jutarnji list" napravio recenziju serije "Ravna gora" konstatujući da nema ni naznake da se razume zašto Hrvati i Slovenci nisu voleli Kraljevinu Jugoslaviju.

Serija "Ravna gora", koja je u prethodna dva i po meseca prikazivana u udarnom terminu Radio televizije Srbije (nedelja od 20 sati) izazvala je mnogo komentara i to ne samo u Srbiji.

Nebojša Glogovac u ulozi Draže Mihailovića

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je recenziju serije, kroz viđenje novinara tog lista Nenada Polimca, u kojoj se konstatuje da su mlađi gledaoci imali problema da razumeju seriju i (istorijske) likove, da "nisu baš čudi za serijom", kao i da scenarista Radoš Bajić, osim vizelnog pristupa, nije uradio bogznašta. Takođe, konstatuje se u članku, u seriji nema ni najmanje naznake da se pokuša razumeti zašto Hrvati i Slovenci nisu voleli Kraljevinu Jugoslaviju.

Nakon opisane finalne scene u poslednjoj, 10. epizodi, koja je emitovana u nedelju, kada Draža Mihailović sa svojim sledbenicima stiže na Ravnu goru, autor zaključuje da serija ima "akresivno srpsku optiku".

"Iz opisanog finala moglo bi se zaključiti kako je serija scenariste i reditelja Radoša Bajića zapravo - kako se i najavljivalo - orgijanje srpskog nacionalizma, koji bi zbivanja u Drugom svetskom ratu hteo da predstaviti iz drugačije perspektive, ali ako ste pažljivo pogledali svih 10 epizoda, to je samo delimično tačno. Nesumnjivo, 'Ravna gora' ima agresivno srpsku optiku (vizuru). Kraljevina Jugoslavija se raspala - kako se u jednoj epizodi eksplicitno kaže - zbog izdaje Hrvatske, Dalmacije i Slovenije. Hrvati su, uzgred, glavni negativci u seriji", piše u članku u zagrebačkom listu.

Prema viđenju autora članka u "Jutarnjem listu", Draža Mihailović (glumi ga Nebojša Glogovac) prikazan je kao mudar vojskovođa, ali koji ima "divlje i neposlušne pristalice", kralj Petar Drugi (Đorđe Živadinović) je napaćeni mladi monarh, koji se našao u za njega preteškoj situaciji i morao je protiv volje da napusti domovinu, dok je Josip Broz (Dragan Bjelogrlić) predstavljen kao "veliki šminker i ženskaroš", kojiu poslednjoj epizodi "realizuje svoj cilj, a to je ljubavna veza sa sledbenicom Davorjankom Paunović (Milena Jakšić)".

"Mlađi gledaoci teško će se snaći u seriji 'Ravna gora'. Još će nekako i shvatiti da je Milan Aćimović (Ljubiša Milišić) šef prve marionetske vlade koju su u Beogradu uspostavili Nemci, ali ko je taj Milan Nedić (Feđa Stojanović), koji je u kućnom pritvoru i diskretno se udvara svojoj snaji, uzaludno pokušavajući da izdejstvuje ishoditi prijem kod Aćimovića? Ako potraže odgovore na srpskoj 'Vikipediji', neće dobiti informacije koje su u skladu sa Bajićevim gledanjem, jer tamo ne idolizuju ratne zločince kao što je slučaj na hrvatskoj 'Vikipediji'. Sa igranim delovima u kojima su protagonisti fiktivni likovi nema većih problema, ali čim se uplete istorija, teže je snaći se: verovatno zato ciljna publika svakog televizijskog kanala, ona koja najviše kupuje i troši, nije baš luda za 'Ravnom gorom'", zaključak je u članku u "Jutarnjem listu".

O tome kako je Radoš Bajić uradio posao takođe nema mnogo pohvala. Konstatuje se da je to povremeno na višem nivou od serije "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića, ali da to nije konstanta, kao i da su pojedine scene akcija predvidljive (na primer, epizoda u kojoj je prikazan pokušaj silovanja mlade seljanke)...

"Rediteljska rešenja takođe su banalna: važni likovi su uvek prvo predstavljeni s leđa, kao u starim holivudskim filmovima, a Broza upoznajemo preko prstena, odeće i obuće, što i nije tako loše, ali je svejedno rutinski. Ima i dosta lapsusa, zamuckivanja i ponavljanja situacija, što je jasan pokazatelj da je serija privođena kraju u žurbi", piše u recenziji.

Što se tiče glumaca, za Glogovca je konstatovano da je bio harizmatičan, što se od njega i tražilo, dok je Bjelogrlić prvi glumac koji je Tita uspeo da predstavi kao karakter.

"Još da nije nespretnog natucanja hrvatskog (odnosno one jezičke varijante kojom je taj govorio) bila bi to najbolja uloga u seriji", ocena je u članku u "Jutarnjem listu".

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 10:09
Наравно да су Хрвати искључиви кривци за распад краљевине Југославије!Словенци су имали тада "Белу гарду"-четнички покрет који је био за Југославију.Оно што смета Хрватима је заправо то што Срби нису имали некога као они усташе.
Sreda 15.01.2014. 10:27
Назови серија има бљутаво огаван карактер. Више би јој одговарао наслов ``Шетња извиђача на потезу Босна-Тара``. Нико од њих није ни видио Равну гору...
Sreda 15.01.2014. 10:32
Novinar Nenad Polimac ,a i drugi njegovi istomisljenici neka procita klnjige autora Velimira Terzica, Slom Kraljevine Jugoslavije 1941, knjiga 1 i 2, Aprilski rat, Jugoslovenska Armija u Aprilskom ratu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online