Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.05.2011.
21:45
Blic A

Saslušano samo 3 od 14 ministara

Za šest meseci, od kako su protiv 14 ministara podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, samo njih troje je saslušano, saznaju beogradski mediji. U beogradskom Prekršajnom sudu, međutim, kažu da moraju biti ispunjene "zakonske pretpostavke da bi neko bio priveden na saslušanje”.

Poverenik za informacije: Rodoljub Šabić
 

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo je decembra prošle godine zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 14 ministara zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Do danas ne samo što nema odluke, već praktično predmeti nisu započeti. Tako je, izgleda, najveći uspeh što nijedan zahtev za pokretanje postupka protiv ministara nije i odbačen.


Kako saznajemo u prekršajnom sudu, saslušani su ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, bivši ministar energetike Petar Škundrić, a ministarka sporta Snežana Samardžić Marković svoju izjavu poslala je pismenim putem. Otišlo se i korak napred, pa je i bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu upućen poziv na saslušanje.


"Blic” je pokušao da sazna šta je razlog da većini ministara nije poslat ni zahtev da dođu i daju izjavu. Odgovor suda je da su "ostali predmeti na uređenju”. Uređenje praktično znači da je sud od kancelarije poverenika tražio da dostavi podatke, odnosno objašnjenje – kog dana je počinjen prekršaj zbog kog je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ministara. Međutim, s druge strane, činjenica je da u ovim predmetima koji se vode najjednostavnije rečeno nema određenog dana u kome je počinjen prekršaj. Ministarstva krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti već oko dve godine, to jest, krše ga najmanje 730 dana.


Iako u sudu tvrde da je sve regularno i da se prema ministrima odnose isto kao i prema građanima, većina funkcionera je verovatno i zaboravila na postupak protiv njih. Tako je nepoznanica kada će se zbog kršenja zakona u sudnici naći preostali ministri: životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, prosvete Žarko Obradović, odbrane Dragan Šutanovac, rada i socijalne politike Rasim Ljajić, u vreme podnošenja zahteva ministar nauke Božidar Đelić. Ali i bivši ministri: finansija Diana Dragutinović, zdravlja Tomica Milosavljević, trgovine Slobodan Milosavljević, telekomunikacija Jasna Matić i kulture Nebojša Bradić.


Inače, nadzor kako ministarstva izvršavaju svoje najosnovnije obaveze utvrđene zakonom poverenik je prošle godine čak i najavio pre nego su inspektori počeli proveru.

POVEZANE VESTI

Petak 24.06.2011. 08:40
Samo tri a sta je sa onim drugim nedodirljivim.Nemas ti m.da da se bavis tim poslo iako ti je plata veca od psihologa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online