Nedelja 15.05.2011.
21:45
Blic

Saslušano samo 3 od 14 ministara

Poverenik za informacije: Rodoljub Šabić
 

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo je decembra prošle godine zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 14 ministara zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Do danas ne samo što nema odluke, već praktično predmeti nisu započeti. Tako je, izgleda, najveći uspeh što nijedan zahtev za pokretanje postupka protiv ministara nije i odbačen.


Kako saznajemo u prekršajnom sudu, saslušani su ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, bivši ministar energetike Petar Škundrić, a ministarka sporta Snežana Samardžić Marković svoju izjavu poslala je pismenim putem. Otišlo se i korak napred, pa je i bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu upućen poziv na saslušanje.


"Blic” je pokušao da sazna šta je razlog da većini ministara nije poslat ni zahtev da dođu i daju izjavu. Odgovor suda je da su "ostali predmeti na uređenju”. Uređenje praktično znači da je sud od kancelarije poverenika tražio da dostavi podatke, odnosno objašnjenje – kog dana je počinjen prekršaj zbog kog je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ministara. Međutim, s druge strane, činjenica je da u ovim predmetima koji se vode najjednostavnije rečeno nema određenog dana u kome je počinjen prekršaj. Ministarstva krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti već oko dve godine, to jest, krše ga najmanje 730 dana.


Iako u sudu tvrde da je sve regularno i da se prema ministrima odnose isto kao i prema građanima, većina funkcionera je verovatno i zaboravila na postupak protiv njih. Tako je nepoznanica kada će se zbog kršenja zakona u sudnici naći preostali ministri: životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, prosvete Žarko Obradović, odbrane Dragan Šutanovac, rada i socijalne politike Rasim Ljajić, u vreme podnošenja zahteva ministar nauke Božidar Đelić. Ali i bivši ministri: finansija Diana Dragutinović, zdravlja Tomica Milosavljević, trgovine Slobodan Milosavljević, telekomunikacija Jasna Matić i kulture Nebojša Bradić.


Inače, nadzor kako ministarstva izvršavaju svoje najosnovnije obaveze utvrđene zakonom poverenik je prošle godine čak i najavio pre nego su inspektori počeli proveru.

2024 © - Vesti online