Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 08.05.2011.
12:37
Vestionline A

Restitucija vraća novac narodu iz partijskih džepova

Iz Vlade Srbije još nema odgovora na zahtev Mreže za restituciju da se, do donošenja zakona koji bi regulisao vraćanje otete imovine, uredbom zaustavi njeno dalje otuđivanje, rekao je danas za beogradske agencije korordinator Mreže Mile Antić.

Antić opet aplovao na Vladu da zakonom zaustavi dalje otuđivanje otete imovine
 

Ta asocijacija, koja okuplja mnoga udruženja bivših vlasnika, podnela je 21. aprila zahtev Vladi Srbije, a nakon odluke Ustavnog suda kojom je potvrđena ustavnost Zakona o restituciji crkvene imovine.

"Mi smo na osnovu takve odluke Ustavnog suda i na osnovu postojeće zabrane otuđenja poljoprivrednog zemljišta koje je danas državno, tražili od Vlade da uredbom tu zabranu praktično proširi na svu imovinu koja je prijavljena za vraćanje, a danas je u državnoj ili javnoj svojini", kaže Antić.

On dodaje da bivši vlasnici, a i Mreža, kao njihova asocijacija, očekuju da odgovorna vlast koja stvarno hoće u EU odmah postupi po toj inicijativi i tako reši problem.

"Usvajanjem uredbe vlast bi zaštitila ne samo interese građana koji potražuju imovinu već i interese države i potencijalnih sticalaca te imovine", tvrdi Antić.

Inače, nakon pomenute odluke Ustavnog suda većina pravnih stručnjaka smatrala je da je takvom odlukom otvoren put za donošenje zakona o restituciji koji bi primenio tri principa u vraćanju otete imovine - vraćanje u naturi, eventualnu konverziju, odnosno vraćanje neke druge nepokretnosti koja je slična oduzetoj ili u najgorem slučaju isplatu tržišne vrednosti nekretnine koja se potražuje.

Ovo tim pre što, uprkos primedbama da će eventualna restitucija otvoriti na desetine hiljada imovinskih sporova, u suštini ona može da donese dobrobit ne samo bivšim vlasnicima, nego i državi.

"Restitucija bi delom obnovila srednju klasu, vratila novac iz partijskih u džepove građana i u državni budžet", kaže Antić, i dodaje da je sam proces restitucije sasvim jednostavno obaviti s obzirom da je više od 90 odsto imovine koja se potražuje - zemljište, a primer vraćanja poseda crkvama pokazao se kao sasvim realan.

"Naša zemlja je čak u odgovorima na Upitnik EK prećutala da je crkvama vraćeno više od 40 odsto zemljišta, čime je prikriveno zapravo da je restitucija u naturi moguća, a sve zato što su protiv takvog načina vraćanja partijske strukture, javna preduzeća ili lokalne samouprave", tvrdi Antić.

Do sada su postojala tri predloga zakona o restituciji - iz 2003. na osnovu inicijative građana overene s 40.000 potpisa, takozvani Parivodićev zakon iz 2007. i Batićev iz 2009. godine (po bivšem ministru Milanu Parivodiću i pokojnom lideru Demohrišćanske stranke Srbije Vladanu Batiću).

"Bilo koji od tih predloga može i sada da uđe u skupštinsku proceduru i da se zakon donese vrlo brzo, potrebna je samo politicka volja, a na to Srbiju obavezuju i zahtevi iz Evrope", smatra Antić.

Potpredsednik Vlade Božidar Djelić je na Ekonomskom forumu na Kopaoniku ove godine izjavio da će država svakako doneti zakon o restituciji, a u Akcionom planu Vlade iz decembra prošle godine jedna od obaveza je i donošenje pomenutog zakona, čak oročena za jun ove godine.

Da li će predlog zakona biti pred poslanicima u junu neizvesno je s obzirom da radna grupa za pripremu tog akta nije kompletirana nakon odlaska nekih članova i razrešenja predsednika radne grupe Slobodana Ilića, koji je u februaru smenjen i s mesta državnog sekretara u Ministarstvu finansija.

Personalne promene u radnoj grupi su u toku, saznaju beogradsek agencije u Ministarstvu finansija, a mreža za restituciju, najavljuje Antić, izaći će uskoro s komlpetnim podacima o tome šta građani potražuju, koliko je to imovine, kao i kakav je odnos te imovine i one koja je danas u svojini države.

"Danas u Srbiji država ima u svom vlasništvu najmanje 20 puta više imovine od onoga što potražuju 140.000 porodica, univerzitet, zadužbine crkve i verske zajednice, pa prema tome nema razloga da se razmišlja o bilo kojoj drugoj restitucji izuzev u naturi, a za one situacije gde je to neizvodljivo moguća je u naturalnoj kompenzaciji", zaključuje sagovornik.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2011. 12:49
ceka ju izbore. onda ce sve da prsti od obecanja. cak ce obecati povracaj dedinjske imovine oduzete posle drugog rata. sve ce obecati i nista ispuniti nece. vec vidjeno. da vidimo sta je jos u planu pre izbora. gitarista i klempo su puni laznih obecanja. ceka se diktator. tu ce tek biti smejurije. poceo je od prasica...
Nedelja 08.05.2011. 12:50
Kako bre nije nikome jasno da od EU nema ništa i da bi zakonom o restituciji samo ostali bez imovine koju su opljačkali ti isti koji treba zakon i da donesu. Ej, bre jedanaesta je godina od kako smo slušali kako će "u roku godinu dana Srbija imati sve evropske zakone" a onda do 2006 ulazimo u EU. Ali narod koji je 2008 verovao da će Srbija isplatiti po 1000 evra svakom od 4 miliona Srba, drugačije ni ne zaslužuje. Kasno su shvatili da je u pitanju bilo obećanje besplatnog ručka od 4 MILIJARDE evra.
Nedelja 08.05.2011. 13:12
ono što je država jednom otela teško vrača.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online