Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 07.05.2011.
00:52
Beta, Večernje novosti A

Fajon: Moguće vraćanje viza za Srbe i Makedonce

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon rekla je da ne isključuje ponovno uvođenje viza za građane Srbije i Makedonije, dodavši da je Evropska komisija izradila predlog za uvođenje mehanizma moguće suspenzije slobodnog viznog režima.

Tanja Fajon
 

"Postaje sve izvesnije da će Srbija i Makedonija morati da se suoče s određenim merama. Ne isključujem mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane jedne lili druge zemlje", rekla je Fajon u intervjuu za sutrašnje izdanje dnevnog lista "Večernje novosti".


"Mehanizmi na stolu"

Prema njenim rečima, Evropska komisija je izradila predlog za uvođenje mehanizma za moguće suspenzije slobodnog viznog režima i on se nalazi "na stolu".


"Situacija je ozbiljnija nego ikada. Postoji rastuća zabrinutost ne samo u jednoj ili dve zemlje članice EU povodom lažnih azilanata. U celini, situacija je veoma zabrinjavajuća", rekla je Fajon.


Prema njenim rečima, neke države članice Evropske unije predlažu uvođenje mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju bezviznog režima zbog, kako je navela, ozbiljne situacije koja zahteva trenutno delovanje odgovornih političara.

Propisi su propisi

Ona je istakla da je važno razumeti da bezvnizni režim "ne daje pravo građanima da traže azil, prebivalište ili posao" i da slobodno putovanje bez viza ima određena ograničenja.
"Ako ne poštujete pravila, suočićete se sa merama. Sigurna sam da niko ne želi da dođe do ponovnog uvođenja viza i zato sada postoji veoma ozbiljno upozorenje. Vlasti treba ozbiljno da se uhvate u koštac s problemom, inače će ove slobode biti ukinute, pre nego što budemo u mogućnosti da pomognemo", kazala je Fajon.


Trajno ili privremeno ukidanje bezviznog režima?

Fajon nije želela da precizira da li se razmatra trajno ili privremeno ukidanje bezviznog režima građanima Srbije i ukazala na to da određena država članica EU već sada može da zatraži da se Srbija opet stavi na "crnu" šengen listu.


"To bi značilo ponovno uvođenje viza sa istom procedurom kao tokom procesa vizne liberalizacije 2009. godine. Mogućnost suspenzije slobodnog viznog režima na određeni period je novi predlog, i to je posledica nedavnih ozbiljnih zloupotreba bezviznog režima", navela je Fajon.

POVEZANE VESTI

Subota 07.05.2011. 08:39
Шиптари са Космета су масовно куповали боравишне дозволе по Србији и добијали пасош Србије. Кривица је до МУП-а, који су то радили без проверавања. Дачићева комунистичка и југословенска страна карактера.
Subota 07.05.2011. 08:06
Pa recimo da sam ja siptar,to automatski podrazumeva da mrzim Srbiju,i da joj zelim zlo,onda cu da radim i pricam sve najgore o njoj,i da odem vani i trazim azil na laznjaka,pa me ovi deportuju ,ja bi prvim busom nazad i tako u nedogled, jos ako mi daju koji euro super ako ne slepovao bi se na prazno!
Subota 07.05.2011. 08:20
Davali su im fore 10 godina da donesu evropske zakone, vrate ljudima imovinu obezbede vladavinu prava i zakona. Podvukli su crtu koliko su im bespovratnih donacija i povovoljnih kredita dali. Otpisali dugovanja Londonskom i Pariskom klubu i na kraju im poklonili beli Šengen da ih podrže na izborima. Na kraju, svaki zakon i " rekonstrukcija" ide na reviziju, od restitucije ni slova čak i Patrijarh ih moli za to, ali njima ni Bog ne znači ništa. Sad je EU umesto šragarepe uzeli motku, zatvoriće ih u ovaj zverinjak pa neka vide šta su posejali. Od tog celog društva jedino Mrkonjić je svestan da su nas Koridorom 4 i otvaranjem Šengenske kapije Rumuniji i Bugarskoj, obišli kao ostrvo gubavaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online