Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.04.2011.
14:19
Vestionline A

Sindikati: Nema razloga za slavlje 1. maja

Uoči ovogodišnjeg 1. maja, Međunarodnog praznika rada, sindikati su složni u oceni da nema mnogo razloga za slavlje na način na koji taj praznik obeležava najveći broj građana, budući da su radnici u Srbiji obespravljeni i da su u teškom ekonomskom i socijalnom položaju.

Slika sa prošlogodišnjih prvomajskih prortesta
 

Velika nezaposlenost, male plate, česta neisplaćivanja dohodaka, kao i sveukupan loš ekonomski i socijalni položaj radništva u Srbiji za predstavnike tri najveća sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS "Nezavisnost" i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, nikako nisu razlog za obeležavanje tog praznika u šumi, uz roštilj i "opštu lumperajku".

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da nema nikakvih razloga za slavlje, budući da je Međunarodni praznik rada širom sveta prilika da radnici izađu na ulice i ukažu na težak položaj i probleme koji ih muče.

"Radnici u Srbiji ne slave ovaj praznik zato što imaju razloga, već što ga tradiconalno tako slave. Nema nikakvih razloga za slavlje", rekao je Orbović.

On misli da ne postoji niko u Srbiji kome treba ukazivati na takav položaj radnika, već da svi faktori u društvu treba da krenu u rešavanje nagomilanih problema.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak kaže da je situacija za radnike mnogo gora nego što je bila prošle godine, kao i da već godinama ne vidi razlog da se bilo šta slavi u Srbiji.

Međunarodni praznik rada, prema njegovim rečima, nije dan za slavlje, budući da su radnici obespravljeni u elementarnim pravima i da imaju mnogo razloga za brigu.

Juče su sindikati pozvali radnike na štrajk , ali nisu naišli na interesovanje radnika.

"Ovo praktično nije praznik rada, već nerada", naveo je Čanak, čiji sindikat takođe neće "izaći" na ulice, ali zbog toga što godinama ne uspeva da "ubedi" ljude da ga ne praznuju "lumperajkama u šumi".

I za predsednicu ASNS Ranku Savić nema nikakvog povoda za slavlje, budući da radnici u Srbiji nemaju novca ni za, za njih tradicionalnu, proslavu - u izletištima, na pikniku.

"Ekonomski i socijalni momenat će ove godine mnogo više uticati na broj onih koji će uopšte i izaći na izletišta", ukazala je Savićeva i dodala da sindikalne organizacije nisu učinile sve da probude svest kod radništva da 1. maj predstavlja priliku da skrenu pažnju na sebe i svoj položaj, kao što to rade radnici širom sveta.

POVEZANE VESTI

Subota 30.04.2011. 14:56
Nema razloga za slavlje,ima za strajkove,ali da nebi uvredili vlast i one sto slave na pikniku,strajkujte cuteci.
Nedelja 01.05.2011. 01:05
prvi maj danas slave tajkuni i njihove poslušne sluge koje im vode poslove,a radnici(robovi)moraju da rade jer kod nas više nema neradnih dana .sindikat? a što je to ?koliko znam svi oni koji rade kod privatnika uglavnom nemaju pravo na sindikalno organizovanje sindikat samo postoji tamo gdje ga je tito ostavio i on uglavnom fingira sindikalnu borbu dok se uglavnom bore da dok su u mandatu zgrabe što je moguče veči kolač.u ovim našim banana državama ne postoji sindikat i konzervativna velika britanije je za nas postala pojam socjalizma.(oni bar subotu i nedjelju ne moraju da rade ).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online