Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.01.2015.
10:05
D. Dekić - Vesti A

Hvataju maglu za 60 miliona evra

Postavljanje Marjana Rističevića, poslanika SNS-a i učesnika Farme za člana Upravnog odbora Republičkog fonda za zdravstvo, prema oceni sindikalnih vođa, novi je dokaz uvođenja nestručnih partijskih kadrova u državna preduzeća i institucije koji za taj "posao" dobijaju mesečnu apanažu od blizu 400 evra.

Beta/N.S.
Sve za pare: Marjan Rističević
 

Da je Rističević samo jedan u moru od 10.000 ljudi u upravnim odborima preduzeća, za "Vesti" ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. On navodi grubu procenu da na takve ljude godišnje ode oko 60 miliona evra iz državnog budžeta.

Orbović: Nek' rade besplatno!

- Bilo bi pošteno da članovi upravnih i nadzornih odbora tu poziciju vide kao čast i da ne uzimaju novčanu naknadu, pogotovu što taj posao rade tokom radnog vremena. Tako bi pokazali brigu za celo društvo i državu - predlaže Ljubisav Orbović.

- Predlagao sam da se ukine plaćanje članstva u upravnim odborima i da se taj novac usmeri prosveti i drugim radnicima koji od plate žive, ali sam zbog toga bio strašno napadnut - objašnjava Orbović.

Da je imenovanje zemljoradnika Rističevića u Upravni odbor Fonda zdravstva van pameti smatra i predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

- Neverovatno je da neko dobija blizu 400 evra za pet sati sedenja na nekom sastanku jednom mesečno, dok se zbog štednje smanjuju plate i penzije. Članstvo u odboru dato je čoveku koji ni elementarno ne poznaje tu materiju, a tako je i u drugih 700 javnih preduzeća i ustanova gde sedi na hiljade onih poput Rističevića - ogorčena je Savićeva. Ona podseća da je njen sindikat pokrenuo pitanje zašto je u vreme vladine zabrane zapošljavanja, enormno porastao broj raznih savetnika u državnim instutucijama na koje se rasipaju milioni evra.
 

Skupi i nadzorni odbori

Vlada Srbije je pre nepuna dva meseca usvojila zaključak da naknade predsednicima nadzornih odbora ne smeju mesečno biti veće od 1,5 prosečnih zarada isplaćenih u oktobru 2014, dok naknade članova mogu da idu do visine jedne prosečne neto zarade u republici. Ovo je pravilo koje je doneto još 2008. ali nije primenjivano u svim javnim preduzećima.

Sreda 07.01.2015. 12:25
Dakle,ministarstva u Srbiji nastavljaju sa starom praksom radi koje je Srbija stigla tu gdje se nalazi.Bez transparentnih i precizno ustanovljenih programa i bez podnošenja izvještaja o stepenu uspješnosti,ili neuspješnosti njihove realizacije i ustanovljavanja odgovornosti Srbija neće moći da se istrgne iz kandži javašluka i samovolje.Računi se moraju polagati najvišem parlamentarnom organu,tj.Skupštini Srbije,a ona mora na odgovoran način da štiti interese svog naroda i države u cjelini.I u tome je sva mudrost ostvarivanja vladavine prava i funkcionisanja države u cjelini.Ako to nije tako,pa o čemu onda pričaju najviši predstavnici vlasti?Gdje su odgovornost,red,rad i rezultati?Najvjerovatnije u zapećku ličnih interesa i samovlasti koja poništava svaki oblik demokratije i reda.Ako se ta praksa bude ponavljala Srbija će sve dublje tonuti u mulj kriminala, dezorganizovanosti,bezparice i prosjačenja,umjesto da optimalno koristi vlastite resurse,znanje i radne potencijale Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online