Sreda 07.01.2015.
10:05
D. Dekić - Vesti

Hvataju maglu za 60 miliona evra

Beta/N.S.
Sve za pare: Marjan Rističević
 

Da je Rističević samo jedan u moru od 10.000 ljudi u upravnim odborima preduzeća, za "Vesti" ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. On navodi grubu procenu da na takve ljude godišnje ode oko 60 miliona evra iz državnog budžeta.

Orbović: Nek' rade besplatno!

- Bilo bi pošteno da članovi upravnih i nadzornih odbora tu poziciju vide kao čast i da ne uzimaju novčanu naknadu, pogotovu što taj posao rade tokom radnog vremena. Tako bi pokazali brigu za celo društvo i državu - predlaže Ljubisav Orbović.

- Predlagao sam da se ukine plaćanje članstva u upravnim odborima i da se taj novac usmeri prosveti i drugim radnicima koji od plate žive, ali sam zbog toga bio strašno napadnut - objašnjava Orbović.

Da je imenovanje zemljoradnika Rističevića u Upravni odbor Fonda zdravstva van pameti smatra i predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

- Neverovatno je da neko dobija blizu 400 evra za pet sati sedenja na nekom sastanku jednom mesečno, dok se zbog štednje smanjuju plate i penzije. Članstvo u odboru dato je čoveku koji ni elementarno ne poznaje tu materiju, a tako je i u drugih 700 javnih preduzeća i ustanova gde sedi na hiljade onih poput Rističevića - ogorčena je Savićeva. Ona podseća da je njen sindikat pokrenuo pitanje zašto je u vreme vladine zabrane zapošljavanja, enormno porastao broj raznih savetnika u državnim instutucijama na koje se rasipaju milioni evra.
 

Skupi i nadzorni odbori

Vlada Srbije je pre nepuna dva meseca usvojila zaključak da naknade predsednicima nadzornih odbora ne smeju mesečno biti veće od 1,5 prosečnih zarada isplaćenih u oktobru 2014, dok naknade članova mogu da idu do visine jedne prosečne neto zarade u republici. Ovo je pravilo koje je doneto još 2008. ali nije primenjivano u svim javnim preduzećima.

2024 © - Vesti online