Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.04.2011.
15:09 >> 16:57h
Vestionline A

Godišnjica Drugog srpskog ustanka

U Takovu kod Gornjeg Milanovca, obeležena je 196. godišnjica početka Drugog srpskog ustanka, a brojne delegacije položile su vence kraj spomenika ustanicima koji su 1815. godine počeli drugu etapu borbe za oslobođenje od Turaka.

Spomenik u Takovu

Knez Miloš Obrenović je na skupu starešina, koji je održan u Takovu, 23. aprila 1815. godine, posle prazničnog bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti na ovim prostorima.

Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji.


Hatišerifom od 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

U okviru kompleksa u Takovu, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, ali i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

Dačić: Srbija opredeljena za mir

 

Savremena Srbija opredeljena je da živi u miru i saradnji i prijateljskim odnosima sa susednim i drugim evropskim narodima i državama i da istrajno gradi i srpsku pravnu državu, izjavio je danas zamenik premijera Srbije Ivica Dačić u Takovu, na jubileju Drugog srpskog ustanka.

 

Ivica Dačić

"Naša je dužnost da ukažemo i na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika. Možda je upravo Takovo mesto sa koga iznova treba apelovati za mir, uputiti poruku izmiremnja i saradnje u zajedničkom građenju budućnosti", rekao je Dačić.

 

Dačić je naglasio da Srbija poklanja punu pažnju očuvanju dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oruzanih sukoba u prošlosti, a posebno na one iz perioda Prvog i Drugog srpsklog ustanka, na kojima je zasnovana moderna srpska država.

 

Prema njegovim rečima, danas, bezmalo dva veka nakon Takovskog ustanka, naša sadašnjost je drugačija.

 

"Neopterećeni bremenitom prošlošću, mi sa oprtimizmom gledamo u budućnost, koja će Srbiji nesumjivo doneti priključenje evropskoj porodici naroda, što je u prethodnim vekovima predstavjalo jednu od osnovnih težnji političke i intelektualne elite", zaključio je Dačić.

 

Zamenik premijera položio je venac u ime Vlade Srbije na spomen-obeležje u Takovu, a potom su položeni venci Ministarsatva odbrane, Moravičkog okruga, Opštine Gornji Milanovac i drugih istiutucija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online