Subota 23.04.2011.
15:09 >> 16:57h
Vestionline

Godišnjica Drugog srpskog ustanka

Spomenik u Takovu

Knez Miloš Obrenović je na skupu starešina, koji je održan u Takovu, 23. aprila 1815. godine, posle prazničnog bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti na ovim prostorima.

Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji.


Hatišerifom od 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

U okviru kompleksa u Takovu, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, ali i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

Dačić: Srbija opredeljena za mir

 

Savremena Srbija opredeljena je da živi u miru i saradnji i prijateljskim odnosima sa susednim i drugim evropskim narodima i državama i da istrajno gradi i srpsku pravnu državu, izjavio je danas zamenik premijera Srbije Ivica Dačić u Takovu, na jubileju Drugog srpskog ustanka.

 

Ivica Dačić

"Naša je dužnost da ukažemo i na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika. Možda je upravo Takovo mesto sa koga iznova treba apelovati za mir, uputiti poruku izmiremnja i saradnje u zajedničkom građenju budućnosti", rekao je Dačić.

 

Dačić je naglasio da Srbija poklanja punu pažnju očuvanju dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oruzanih sukoba u prošlosti, a posebno na one iz perioda Prvog i Drugog srpsklog ustanka, na kojima je zasnovana moderna srpska država.

 

Prema njegovim rečima, danas, bezmalo dva veka nakon Takovskog ustanka, naša sadašnjost je drugačija.

 

"Neopterećeni bremenitom prošlošću, mi sa oprtimizmom gledamo u budućnost, koja će Srbiji nesumjivo doneti priključenje evropskoj porodici naroda, što je u prethodnim vekovima predstavjalo jednu od osnovnih težnji političke i intelektualne elite", zaključio je Dačić.

 

Zamenik premijera položio je venac u ime Vlade Srbije na spomen-obeležje u Takovu, a potom su položeni venci Ministarsatva odbrane, Moravičkog okruga, Opštine Gornji Milanovac i drugih istiutucija.

2024 © - Vesti online