Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.04.2016.
10:10
Vestionline A

"Evo mene, eto vas - rat Turcima!"

Na današnji dan navršava se 201 godina od izbijanja Drugog srpskog ustanka koji je označio početak kraja turske vladavine u Srbiji.

wikimedia.org
Tako je govorio Miloš Obrenović

Miloš Obrenović je nakon prazničnog bogosluženja u crkvi brvnari u Takovu kod Gornjeg Milanovca na praznik Cveti pozvao ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu za slobodu koju je 1804. godine tokom Prvog srpskog ustanka započeo Karađorđe Petrović.

"Slušajte braćo. Čujte svekoliki Srbi. Čuj veliko i malo, muško i žensko, koji ste god došli evo ovde danas. A tko nije danas ovde, onaj svakako od vas da čuje i očuje, i da svak dobro razumije i upamti ovo što ću svima sada za vazda prozboriti. Ako ste radi mene imati s vama i pred vama od sada za svagda u opštem poslu i rukovodca za narod i zavičaj i ako ste radi da svi naši trudi budu napredni, a vi sad svi iz jednog ovdi grla pred ovim božijim domom to izrecite i pred svetim oltarom zavjet činite, da vi na vaše duše primate sve ono što bi od ovog preduzetog posla moglo izaći nesreće i postradanja, pak i to da meni sad ovdi obećavate i odmah da mi date punu vlast i slobodnu volju da ja mogu zapovijedati svakom vam i da mogu nakazati (kazniti) svakog koji me god ne bi što hteo poslušati ili koji bi što ukvario", ovim rečima je Miloš Obrenović izašao pred narod.

Na to svi jednoglasno poviču “Sve na našu dušu, i vrat, i obraz...". Zatim su svi redom poljubili ruku knezu Milošu i poželeli mu uspeh.

Nakon toga, knez Miloš je u Crnući, gde se okupilo dosta ljudi, ušao u svoj vajat i obukao najsvečanije odelo, uzeo zastavu, izašao napolje i rekao :

- Evo mene, eto vas - rat Turcima!

Nakon dvomesečnih borbi koje su započele 23. aprila 1815. godine, Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, prema kome je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Knez Miloš Obrenović je, mirnim putem, punih 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji.

Hatišerifom iz 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

I Vojska slavi

I Vojska Srbije danas obeležava svoj Dan kao znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka 23. aprila 1815. godine, koji je označio prekretnicu u formiranju moderne srpske države, a time i vojske.

Centralna manifestacija Dana vojske ove godine će biti organizovana 9. maja u Zrenjeninu uz defile vojnih jedinica i prisustvo najviših zvaničnika.

Vojska Srbije bila je jedna od prvih institucija nastalih nakon ustanka koji je predvodio knez Miloš Obrenović.

Začeci formiranja vojnih jedinica sežu u period od 1830. do 1836. godine, a prvi Zakon o vojsci donesen je 1838. godine i zvao se "Zakon o ustrojstvu garnizonog vojinstva".

Prvi srpski oficiri školovani su u Rusiji, vojska je organizovana po uzoru na rusku carsku vojsku, a veliki uticaj imale su francuska i njemačka vojna misao.

Subota 23.04.2016. 20:06
Слава Милошу !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online