Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 17.04.2011.
04:17 >> 21:25h
Vestionline A

Tadić: Tomo, prekini sa štrajkom

Predsednik Srbije Boris Tadić došao je danas oko 17.15 u Skupštinu Srbije kod predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, koji štrajkuje žeđu i glađu tražeći raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Tadić i Nikolić razgovarali su nasamo u poslaničkom klubu Srpske napredne stranke u Domu Skupštine Srbije. Predsednik Srbije zamolio je Nikolića da prekine štrajk, dodavši da će raspisati izbore onda kada Srbija dobije status kandidata za Evropsku uniju.

Tadić je posle razgovora objasnio da ''izbori nisu ničije vlasnišvo'', i dodao da će nastaviti da ubeđuje lidera SNS-a da prekine štrajk glađu i žeđu.

Mediji navode da je posle odlaska Tadića, Nikolić nastavio sa štrajkom.

Ne odustaje: Tomislav Nikolić sa suprugom

"Ja sam njemu izneo stotine razloga za izbore", rekao je Nikolić koji je izjavu novinarima dao ležeći na trosedu i držeći suprugu za ruku. U prostoriji su bili i Nikolićevi sinovi.

"Ja sam rekao da može da dođe, ako mu je želja da me poseti. Ja sam to tako shvatio, a priču o izborima izgleda da smo završili odavno", rekao je Nikolić novinarima, posle susreta sa Tadićem.


Nisam u mogućnosti da kažem da ne dođe, dodao je Nikolić, ali evo, ako misli još da dolazi da razgovaramo, recite mu da smo danas dovoljno razgovarali za ceo život.


"Ovde dolazi mnogo ljudi, ja nikoga ne odbijam, ali ako Tadić misli da je i dalje predsednik Srbije, ovde može da dođe samo sa dogovorom šta ćemo dalje. Obišao me je, hvala mu, to je dovoljno", rekao je Nikolić.


On je na pitanje da li misli da ima prostora za dalje pregovore sa vlastima o raspisivanju izbora, odgovorio da "mesta za razgovor uvek ima".


"Demokratska stranka predvodi Vladu koja razgovara sa kosovskim Albancima, pa valjda može i sa Srbima da razgovara", rekao je Nikolić.

Predsednik SNS je izrazio nadu da Tadićeva poseta nije samo "marketinški trik". Nikolić je rekao da se ne oseća dobro, ali da će izdržati.

"Osećam se bolje nego sutra, lošije nego juče", rekao je Nikolić.

Nikolić, koji više od 24 sata ne uzima hranu ni vodu, kaže da je spreman da ide do kraja i da ne želi da štrajk svodi na banalno raspisivanje izbora - jer to čini zbog Srbije.  

Podsećajući da je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovarao o vanrednim izborima, Nikolić je ocenio da bi januarski ili čak aprilski izbori bili besmisleni.

''Nije stvar u tome hoće li biti izbori u decembru ili u januaru, što se mene tiče pobedićemo ih i u junu iduće godine, ali je stvar u tome da milioni građana čekaju kad će Boris Tadić da odluči da ova vlast ne valja. Za sve njih ta vlast ne valja, osim za Tadića i one koji u njegovom kabinetu preračunavaju koliko je bolji standard života nego pre 20 godina'', naveo je Nikolić.

Kardiolog: Nikolićevo stanje zadovoljavajuće

 

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić, koji 34 sata štrajkuje glađu i žeđu, oseća se dobro, a lekari smatraju da će u narednih dan - dva verovatno "ući u situaciju kada će biti potrebno da se prate njegove vitalne funkcije".

 

Kardiolog i profesor Medicinskog fakulteta Milan Nedeljković je, nakon što je pregledao Nikolića, rekao da od ranije poznaje njegovo zdravstveno stanje.

 

Nedeljković je kazao da je trenutno zdravstveno stanje predsednika SNS zadovoljavajuće, s obzirom na okolnosti, kao i da Nikolić ima dobar pritisak, a da će mu, ukoliko se pogorša biti pružena pomoć na licu mesta, dok ne bude prebačen u zdravstvenu ustanovu.

 

On je naglasio da neuzimanje tečnosti i dehidratacija u jednom trenutku može dovesti, u zavisnosti od stanja organizma i eventualnog postojanja nekog oboljenja, do problema u radu kardio-vaskuralnog i cerebralnog sistema, kao i bubrega.

Lider SNS je dodao da je, kad se upustio u štrajk, bio svestan da može da ugrozi svoje zdravlje, ali da oko toga nije imao dilemu, a nema je ni sad.

''Pred ovim mojim gestom, bez obzira kako se završi, niko ne može ostati nem, ni oni koji trenutno odlučuju u Srbiji ni oni koji će kasnije da odlučuju, pošto sam ubeđen da ovi koji sad odlučuju ne mogu politički da prežive ovo što se desava u zemlji'', kazao je Nikolić.

Po njegovom mišljenju, Srbija ima najlošiju vladu u istoriji, koju prati neviđen i strahovit otpor EU koja želi da zemlju vidi u svojim redovima.

''Mislim da su mogli da me pobede time da su me juče obišli i doneli neku jabuku, mislim da bi mnogo više postigli kod mene nego ovom arogancijom i lažima'', zaključio je Nikolić.

Na pitanje da li će njegovim prisatlicama biti bolje ako njemu bude lošije i ako štrajkom naruši zdravlje, Nikolić je kazao da je to njegova lična odgovornost, jer nije uspeo da im obezbedi boljitak.

"Svako ima svoj način borbe, tako da je ovo lični čin. Niti sam pozvao nekog da mi se priključi, niti bih voleo, a to kako će se ovo odvijati sa mnom... idem do kraja'', zaključio je Nikolić.

Lider naprednjaka je kazao da će u toku dana biti dosta kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice, dodajući da su obavestili ceo svet šta se dešava.

 

Tabakovićeva: Nikolić za sada dobro

Jorgovanka Tabaković

Novinarima u Skupštini Srbije, gde se od sinoć u poslaničkom klubu SNS Nikolić nalazi, Tabakovićeva je rekla da je on za sada dobro, ali da se njegovo stanje može pogoršati jer ga je iscrplo organizovanje mitinga i brojnih intervjua koje je dao prethodnih dana.

Ona je rekla da nije očekivala da će se lider te partije Tomislav Nikolić odlučiti na štrajk glađu i žeđu da bi izbori bili raspisani.

"Ne mogu da se složim sa ovakvom odlukom, ali je poštujem", rekla je Tabakovićeva.

Nikolić je, na početku jučerašnjeg mitinga dela opozicije predvođene Srpskom naprednom strankom, na kome je traženo raspisvanje vanrednih parlamentarnih izbora, saopštio da je počeo štrajk glađu i žeđu.

SPS: Pucanj u prazno

O izborima ne odlučuju samo naprednjaci: Dušan Bajatović

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović smatra da je štrajk glađu i žeđu lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića "pucanj u prazno".

"Nikolićev postupak sa štrajkom glađu i žeđu predstavlja politički pucanj u prazno, jer u čemu je suštinska ili bilo kakva ozbiljna razlika da li će izbori biti održani 18. decembra ove godine ili 15. januara naredne?", upitao se Bajatović.

Prema njegovom mišljenju, Nikolićeva neuspela predstava da "gledalište" ubedi u neophodnost sazivanja vanrednih izbora, prikriva nedostatak vlastitog programa.

"Nikolić štrajkom prikriva očigledni nedostatak sopstvenog programa, a sve u uverenju da njemu i stranci takva politika doprinosi podizanju ugleda i rejtinga. U svakom slučaju, ni u jednoj varijanti SNS ne može biti jedini tumač volje naroda u Srbiji. Prema tome, izbori ne zavise samo, a ni prevashodno, od želja i zahteva Tomislava Nikolića i naprednjaka", kaže Bajatović za novosadski "Dnevnik". 

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.04.2011. 05:55
Јоргованка, боље ти је да му додаш његово национално пиће да се мало окрепи-coca cola
Nedelja 17.04.2011. 09:12
nece da pije vodu !!! A tamo u kabinetu pije viski sa "hledom".. Ko jos pada na ove udbaske smicalice
Nedelja 17.04.2011. 08:41
Pajac , dvorska budala!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online