Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.01.2014.
14:04
D. Dekić - Vesti A

Vučićevi izbori prazne džepove građana

Srbija, s bremenom teške ekonomske situacije, nagomilanim spoljnim i unutrašnjim dugom od skoro 55 milijardi evra, ide na parlamentarne izbore. Od tih, za siromašnu zemlju skupih političkih igara bez granica, prema mišljenju stručnjaka još je skuplji tromesečni interegnum, kada sve staje do izbora nove vlade.

Ko ima guvernera, ne boji se troškova kampanje: Jorgovanka Tabaković, funkcionerka Srpske napredne stranke

Mada se uveliko čuje da bi projektovana cena predstojećeg izlaska na birališta mogla da olakša državnu kasu za blizu 20 miliona evra i još desetak koje će partije za kampanju pribaviti iz privatnih izvora, troškovnik još uvek nije poznat.


Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević kaže da 2014. nije izborna godina, zbog čega ni sredstva u budžetu nisu planirana, pa će Služba za finansijsko i materijalno poslovanje Skupštine Srbije tek praviti obračun.

Poznato je da će iz budžeta za stranačke kampanje otići sedam miliona evra, iako ima prečih poslova. Na primer, medicinska oprema i aparati u mnogim bolnicama potpuno su dotrajali, a iako je sve više gladnih, država je zatvorila vrata niza narodnih kuhinja. Još oko milion evra će biti utrošeno na štampanje glasačkih listića i rad 8.500 biračkih odbora. Tu je i uvoz posebnih američkih lampi i sprejeva za kontrolu glasača, ali i dnevnice za desetine hiljada članova biračkih odbora, jer svaka izborna lista, može da delegira 17.000 članova tih tela u proširenom sastavu.

Da pomenutih osam miliona evra nije konačna cena, potvrdio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, koji objašnjava da će između ostalog iz budžeta morati da se izdvaja novac i za Agenciju za borbu protiv korupcije, koja sprovodi kontrolu finansiranja političkih stranaka u kampanji.


- Niko ne sumnja da će biti više utrošeno, mada nije moralo tako. Pre izbora mogao je da se menja zakon i da se sa tereta države na stranke prebaci plaćanje delegiranih partijskih ljudi u biračke odbore - kaže Nenadić za naš list.

Trećina kao većina

Miodrag Zec nameće i pitanje da li je zakonom propisani mehanizam pravedan.
- Mislim da je jedan od ključnih problema izborni sistem u Srbiji koji se nikako ne menja. Da li je dobar mehanizam za utvrđivanje većine koja odlučuje o pobedniku ako na birališta izađe svega trećina birača - kaže Zec i podseća da je u nekim državama propisana obaveza glasanja na izborima.

Sa ekonomskog aspekta, prema oceni Ljubomira Madžara, profesora Ekonomskog fakulteta, Srbiji izbori donose značajno veći gubitak od samog troška za njihovo održavanje.

Dačićev izborni štab pre dve godine
 



- Veliki deo energije pre i posle te partijske utakmice će, umesto na reforme i popravku rasklimanog privrednog sistema, otići prvo na kampanju, a onda na preraspodelu političke moći i sklapanje vladajuće koalicije. To je pogubno za društvo, generiše veliku neizvesnost, još veću kada se održavaju vanredni izbori, jer se ne zna kakvu će nova vlast voditi ekonomsku politiku i kakav će odnos imati prema inostranim ulagačima - objašnjava Madžar za "Vesti" kako izborna utakmica "parališe i ubija privredu".


To je, kako ističe, polovina ove godine manje za sistemsko prilagođavanje, a dramatično je za javne finansije, jer ni taj posao ne može da se radi punim kapacitetom.
Srbija, prema oceni univerzitetskog profesora Miodraga Zeca osim skupih izbora, inače ima i vrlo skupu državu.


- Od toga koliko koštaju izbori, važnije je pitanje šta će nam glomazna vlada, pa čak 250 poslanika u parlamentu i donošenje zakona tako da treba da ih sprovodi gomila administrativaca. Nikada ne znamo šta nas posle birališta čeka, jer partijski lideri i funkcioneri jedno obećavaju u kampanji, a drugo rade kada dođu na vlast - objašnjava Zec za "Vesti" zašto smatra da je od cene izbora važnije šta će nova vlada da radi i koliki će aparat imati.
 

Gladni vlasti

- Dilema je šta će aktuelnoj vlasti izbori kada su stalno govorili da se odlično slažu i da su uspešni u rukovođenju Srbijom. Zašto menjati takav tim? Čini mi se da je to zato što neki od činilaca vlasti hoće još više moći, a procenili su da je ovaj trenutak pogodan da dobiju najviše glasova birača - tumači Ljubomir Madžar.

 

Evropski rekorderi

Predstojeći parlamentarni izbori su peti u proteklih deset godina, što pokazuje da građanin Srbije duplo češće glasa od stanovnika država EU, jer u proseku na birališta ide na svake dve godine. Toliko i država više troši na političke igrarije nadmetanja. Ukoliko se u ovaj spisak uvrste i odvojeni predsednički izbori, u Srbiji se sedam puta išlo na glasanje odnosno u rasponu manjem od godinu i po dana.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.01.2014. 14:07
Sve je to zbog vlasti!
Sreda 29.01.2014. 16:55
Da imaju obraza I casti kako se predstavljaju narodu ne bi im u ovoj situaciji pali napamet nego bi menjali koga treba I hoce nego jos jednom organizuju zabavu za narod preko ledja izgladneleg naroda aferim...
Četvrtak 30.01.2014. 10:20
Toliko novca samo zbog hira jednog čoveka... Ma, da je od zlata...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online