Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.12.2009.
11:16
Tanjug A

EU odlučuje o evrointegracijama Srbije

Ministri zemalja Evropske unije na dvodnevnom zasedanju koje počinje u ponedeljak u Briselu treba da odluče da li je napredak koji je Srbija ostvarila u saradnji sa Haškim tribunalom dovoljan i za njen dalji napredak u procesu evrointegracija.

Pošto je najnoviji izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije pozitivan, vlasti u Beogradu očekuju odluku koja bi značila novi korak u njenom pridruživanju EU.

Bramerc je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN, koji je podneo 3. decembra, ocenio da je Srbija u proteklih šest meseci "nastavila da unapređuje saradnju" sa tim tužilaštvom.


On je pohvalio predanost i profesionalizam srpskih službi u traganju za dvojicom preostalih haških optuženika i naveo da su srpski organi bili efikasni u dostavljanju dokumentacije Tribunalu, ali da moraju nastaviti sa naporima da uhapse Ratka Mladića i Gorana Hadžića.


Bramercov izveštaj predstavnici vlasti u Beogradu ocenili su kao objektivan, a tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i kao podstrek da Srbija izvrši međunarodnu obavezu hapšenja svih optuženih.

Garancija izvoznicima

 

Ukoliko Savet ministara EU odluči da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, srpski izvoznici dobiće garanciju da i dalje mogu da izvoze svoje proizvode bez carina u zemlje EU, rekla je profesor FPN Tanja Miščević.
"Time bi Srbija s režima jednostranih, autonomnih trgovinskih mera EU, prešla na pravi ugovorni odnos sa Unijom, a pravni odnos između neke države i EU je najvažnija stvar", kazala je Miščevićeva.

S obzirom na to da Srbija čini sve što je u njenoj moći da locira i uhapsi Mladića i Hadžića, sada se očekuje i "mekši" stav Holandije, pogotovo posle signala u tom pravcu iz holandskog parlamenta.


Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen, međutim, odoleo je pritisku novinara u Briselu da naznači kakav će danas biti holandski stav, ističući samo da se "mora i dalje održati pritisak na Srbiju" kako bi Mladić i Hadžić bili izručeni.


Predsednik spoljnopolitičkog odbora holandskog parlamenta Jan Henk Ormel je bio otvoreniji najavljujući "odmrzavanje" Trgovinskog sporazuma. To, praktično, znači odvajanje primene Prelaznog sporazuma o trgovini od ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u celini.


Ormel je, međutim, najavio da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao dobiti "zeleno svetlo" iz Holandije u junu 2010. ako Bramercov izveštaj opet bude pozitivan.


Kada su srpske vlasti 30. jula iste godine izručile Karadžića Tribunalu, većina država EU zauzela se za to da Prelazni sporazum o trgovinskoj saradnji bude aktiviran. Međutim, Holandija je ostala pri tome da u Hag prethodno mora biti izručen i general Mladić.

I pored toga što je bio "zamrznut", Skupština Srbije je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ipak, ratifikovala 9. septembra 2008, a 30. januara ove godine Srbija je počela da jednostrano primenjuje Prelazni sporazum o trgovinskoj saradnji.

Vlast je ovu odluku objasnila činjenicom da bi u suprotnom šteta bila veća budući da EU nije samo tržište od oko pola milijarde potrošača, već i tradicionalno najvažniji ekonomski partner sa kojim Srbija ostvaruje 56 odsto ukupne robne razmene, ali i procenom da je nesumnjiv politički benefit od odluke koja jasno pokazuje kuda Srbija želi da ide.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online