Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.04.2011.
09:14
Press A

Korupcija u zdravstvu sve više košta Srbe

Javna je tajna da svaka operacija u srpskom zdravstvu ima svoju cenu, i to ne onu legalnu nego onu koja se isplaćuje doktorima na ruke. Cene hirurških zahvata, određenih snimanja ili porođaja kreću se od 150 pa do čak 5.000 evra, tvrde beogradski mediji.

Korupcija u bolnicama odavno je poljuljala poverenje građana u zdravstveni sistem, a njeno postojanje priznaju i svi nadležni, piše ''Pres''. Novi ministar zdravlja Zoran Stanković je u svim intervjuima i nastupima od kada je postavljen naglasio iskorenjivanje korupcije ili njeno svođenje na ''razumnu" meru kao centralnu temu.

Korupcija kao svakodnevica: Prema istraživanju, najviše zarađuju kardio hirurzi

Korupcija je, kažu izvori beogradski list, najprisutnija među hirurzima, pa ginekolozima, dok su na trećem mestu anesteziolozi. Među hirurzima najviše na ovaj način zarađuju kardio, neurohirurzi i ortopedi, dok su među ginekolozima najkorumpiraniji akušeri. Korupcije najmanje ima u domovima zdravlja, a najviše u institutima i kliničkim centrima.

Prema poslednjem istraživanju o korupciji i podmićivanju, koje je u oktobru prošle godine sproveo TNS „Medija galup", zdravstvo je ''šampion", dok su posle lekara najpodmitljiviji policajci, a zatim službenci u državnoj administraciji i profesori. Od ispitanika koji su se izjasnili da su dali mito, čak 57 odsto ga je dalo lekarima.

Stručnjaci kažu da korupcija u zdravstvu svake godine poprima sve veće razmere. Prosečna vrednost mita u oktobru 2009. godine iznosila je 169 evra, da bi u oktobru prošle godine bila 255 evra, navodi ''Pres''.

Pomoćnik direktora Urgentnog centra KCS Milena Jauković naglašava da su korumpirani ljudi u zdravstvu ''umreženi" i da novog ministra zdravlja Zorana Stankovića čeka veoma težak posao.

- Korupcija je u zdravstvu prisutna već 20 godina. Najmanje je zastupljena u domovima zdravlja, dok je njeno opšte mesto hirurgija. U raznim granama hirurgije ona je način života mnogih lekara - kaže Jaukovićeva za beogradski medij.

Ona ističe da postoji nekoliko modela kako se iznuđuje novac.

- To je i te kako razređen sistem. Ima onih koji otvoreno traže, ali više je onih sa skrivenim namerama. Takvi, naime, odlažu pacijentu termin za dva ili šest meseci, a svako zna da će, ako ponudi novac, brže doći na red za operaciju. Jer, ako sve ide glatko, razume se, nema potrebe za podmićivanjem. Ima i onih za koje radi drugo osoblje, i koje bije glas da se do njih ne može doći ako ne dobiju određeni iznos. Takvi imaju posrednike, koji novac uzimaju posle završenih operacija - otkriva Jaukovićeva i dodaje da je reč o velikoj moralnoj destrukciji i poremećenom vrednosnom sistemu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.04.2011. 09:58
....doktori su pragmatichni...shto samo politichari da se bogate...neznam ko se nije prodao u politici, a riba uvek smrdi od glave.....trazite tu razloge za raspad moralnih vrednosti drushtva....treba jedno duboko oranje drushtva, a tek su nas "preorali" svi lopovi koji sa strane popalishe i popljachkashe Srbiju....ja sam za kinesko-iransku pravdu....pa da vidimo ko ce da primi mito....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online