Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.01.2014.
13:54
Beta A

Borba protiv korupcije u Srbiji? Da, al' zamalo

Toliko se priča o borbi protiv korupcije, jednom od glavnih aduta sadašnje vlasti. Međutim, Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) ocenjuje da je borba protiv korupcije u Srbiji u 2013. bila više retorička, nego praktična i vidljiva.

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) ocenjuje da je borba protiv korupcije u Srbiji u 2013. bila više retorička, nego praktična i vidljiva
 

U analizi o ispunjavanju predizbornih obećanja, BIRN navodi da pravosuđe, posebno sudovi, ostaju slaba karika u procesuiranju slučajeva korupcije na svim nivoima, što, kako ističe, predstavlja veliki problem u suzbijanju te pojave.

Navodi se da su u prošloj godini uvojeni Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovođenje, što je bilo jedno od glavnih obećanja u ovoj oblasti i najveće sistemsko dostignuće Vlade Srbije u prošloj godini, ali čija primena tek treba da pokaže efekte. Počela je i primena novog Zakona o javnim nabavkama, ali, prema oceni BIRN-a, ipak je više obećanja koje Vlada Srbije nije ispunila.

Politički plasirana priča o reviziji spornih privatizacija nije dala svoje efekte u skladu sa obećanjima i najavama. Kako se precizira, još nije usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača, kao ni zakon o poreklu imovine.

Ističe se da monitoring BIRN-a i dalje pokazuje relativno ograničene efekte rada Vlade u ispunjavanju predizbornih obećanja datih građanima, koje su sami izdvojili kao glavne za lični i društveni boljitak - ekonomija, borba protiv korupcije, zdravstvo i prosveta.

Kako se navodi, prosveta je oblast u kojoj Vlada Srbije u prošloj godini nije ispunila nijedno predizborno obećanje dato građanima Srbije pred izbore 2012. godine, dok je jedino ispunjeno obećanje u zdravstvu bilo usvajanje Zakona o pravima pacijenata.

Prema oceni BIRN-a, u oblasti ekonomije, efekti rada Vlade su i dalje vrlo ograničeni, a procenat ispunjenosti datih predizbornih obećanja mali. Stagnacija u pogledu razvoja ekonomije primećuje se na polju privlačenja stranih investicija, koje su daleko manje od očekivanih i obećavanih pred izbore, a nije postignuta obećana fiskalna konsolidacija, jer je budžetski deficit za 2014. rekordno visok i iznosi 7,1 odsto, navodi se u analizi. Kako se ističe, zakon o javnim preduzećima, koji bi trebalo da obezbedi departizaciju i racionalno ekonomsko upravljanje tim gigantskim sektorom, još se ne primenjuje u punoj meri, jer nisu objavljeni konkursi za direktore niti je obezbeđena transparentnost njihovog rada. Proces ukidanja parafiskalnih nameta privredi gotovo je potpuno obustavljen, a nije usvojen ni novi zakon o radu, niti se pristupilo obećanim strukturnim reformama državnih fondova, pre svega penzijskog fonda, navodi BIRN.

Ono što se u oblasti ekonomije može oceniti kao delimično ispunjeno u prethodnoj godini jeste nastojanje Vlade da ograniči trošenje javnog novca, odnosno smanji rasipanje javnih resursa, koji mogu i treba da budu usmereni u pravcu ekonomskog rasta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.01.2014. 14:43
Da treba se boriti protiv korupcije..Ali svuda u svijetu ima korupcije , a to je da se treba a I nemora dati novac.Ako das novac imas povlascen tretman ako ne das novac imas regularan tretman to je na zapadu.A kod nas ako das novac imas trtman ako ne das novac odbacen si to je skaradno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online